Το τραμ στη Λογοτεχνία

Μια ανάρτηση του φίλου Rod από την Αυστραλία έγινε αιτία να ψάξω λίγο περισσότερο για το τραμ…

The Horse Drawn Trams of Victor Harbor.

victor-harbor-horse-trams-106The town of Victor Harbor is located on the coast of the Fleurieu Peninsula, about 80 km south of Adelaide, in South Australia.Photo: Drew Douglas.


 • Μια από τις πρώτες λογοτεχνικές αναφορές στο τραμ εμφανίζεται στην αρχή του μυθιστορήματος του Χένρι ΤζέιμςΟι Ευρωπαίοι“:

Από καιρό σε καιρό ένα περίεργο όχημα πλησίαζε προς τον τόπο όπου βρισκόταν, ένα τέτοιο όχημα που δεν είχε δει ποτέ πριν: ένα τεράστιο, χαμηλό, συλλογικό, βαμμένο με λαμπερά χρώματα, και διακοσμημένο με κουδούνια που παράγουν το κουδούνισμα, που συνδέεται με ένα είδος αυλάκι στο πεζοδρόμιο, μέσω του οποίου σύρεται γερά με μεγάλη γουργουρητό, από ένα ζευγάρι εξαιρετικά μικρών αλόγων. Μυθιστόρημα της δεκαετίας του 1840, αν και τα ιππήλατα τραμ εισήχθησαν στη Βοστώνη μετά το 1850 δημοσιεύθηκε το 1878.

 • Ο Χένρι Τζέιμς κάνει επίσης κωμική αναφορά στην καινοτομία και τον ενθουσιασμό για το τραμ στο έργο “Το πορτραίτο μιας κυρίας” (1881).
 • Ο Τζόζεφ Κόνραντ περιγράφει τραμ του Άμστερνταμ στο κεφάλαιο 14 του έργου “Ο καθρέφτης της θάλασσας” (1906).
 • Ο James Joyce αναφέρει στο επεισόδιο 6 (Άδης) του έργου του Οδυσσέας (1918).
 • Στο μυθιστορηματικό αλλά αυτοβιογραφικό έργο “Απομνημονεύματα ενός Αξιωματικού του Πεζικού“, που δημοσιεύθηκε το 1930, ο Siegfried Sassoon αφηγείται για τον συλλογισμό στο κρεβάτι του νοσοκομείου στο Denmark Hill του Λονδίνου το 1917 ότι «Ακόμα και η στριγκλιά και το βουητό των ηλεκτρικών τραμ ήταν ένας φιλικός ήχος. Τραμ σήμαινε ασφάλεια και οι στρατιώτες στα χαρακώματα σκεφτόντουσαν το τραμ με αγάπη».
 • Στο έργο ” Κηδεία στο Βερολίνο ” ο πρωταγωνιστής προσεγγίζει “…όλες τις γραμμές του τραμ της Zimmerstrasse και συναντά έναν κόσμο όπου η λέξη «κομμουνιστής» δεν είναι βρώμικη“.
 • Στο “Chrome Shelled Regios“, ένα ιαπωνικό μυθιστόρημα, τα τραμ εμφανίζονται στην φουτουριστική πόλη της Zuelni.
 • Το τραμ του Danzig καταλαμβάνει εκτενώς τα πρώτα στάδια του κεφαλαίου Die Blechtrommel στο μυθιστόρημα “Το τενεκεδένιο ταμπούρλο” (The Tin Drum) του Γκύντερ Γκρας.

  Στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος ο ήρωας Oskar Matzerath και ο φίλος του Gottfried von Vittlar κλέβουν ένα τραμ αργά το βράδυ από την αποθήκη Unterrath στο βόρειο άκρο του Ντίσελντορφ. Σε ένα σουρεαλιστικό ταξίδι, ο von Vittlar οδηγεί το τραμ μέσα στη νύχτα, νότια προς Flingern και Haniel και στη συνέχεια ανατολικά έως το προάστιο της Gerresheim.

  Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό, ο Matzerath προσπαθεί να σώσει το μισότυφλο Victor Weluhn (ο οποίος είχε διαφύγει από την πολιορκία του πολωνικού ταχυδρομείο στο Danzig στην αρχή του βιβλίου και του πολέμου) από δύο επίδοξους εκτελεστές του με πράσινο καπέλο. Αφήνουν το τραμ στο τέρμα και οι εκτελεστές δένουν τον Weluhn σε ένα δέντρο στον κήπο της μητέρας του von Vittlar και ετοιμάζονται να τον πυροβολήσουν.

 • Περισσότερες πληροφορίες για το τραμ σε όλο τον κόσμο :

  https://wikivisually.com/lang-el/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%BC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s