Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει την 6η Φερουαρίου σε Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής.

* To Bref είναι ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που μιλά ανοιχτά για το τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

Η κλειτοριδεκτομή σημαίνει τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πρόκειται για μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Πολλές φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της εισόδου του κόλπου, αφού προηγουμένως “ξυστεί” εσωτερικά, ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ) οι γυναίκες που βρίσκονται στη ζωή αυτή τη στιγμή και έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, υπολογίζονται σε περίπου εκατόν σαράντα εκατομμύρια. Καθημερινά έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό.

terrapapers.com_circumcision-5Πρόκειται για ένα έθιμο που εφαρμόζεται κυρίως στις αφρικανικές χώρες, αλλά συναντάται και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μ. Ανατολής καθώς και σε κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη. Πάντως, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα αυστηρά μουσουλμανικό έθιμο, αφού παρατηρείται ακόμη και σε μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως στους Κόπτες χριστιανούς της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου, στους αυτόχθονες του Αμαζονίου, των Φιλιππίνων , του Μεξικού και της Αυστραλίας.

Η κλειτοριδεκτομή εν πολλοίς παρομοιάζεται με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Η αφετηρία του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Η τελετή αυτή όμως πέρα από έθιμο είναι ένα μαζικό έγκλημα που τελείται εις βάρος των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές φορές με την ανοχή θρησκειών, κρατών, κυβερνήσεων και κοινωνικών επιστημόνων.

Η βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας. Η γυναίκα λόγω του ακρωτηριασμού πέρα των ανεξίτηλων ψυχολογικών τραυμάτων, στερείται της ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ενώ τις περισσότερες φορές αισθάνεται δυσφορία και πόνους.
κατάλογος
Ο τοκετός καθίσταται επώδυνος, ενώ ο κίνδυνος θνησιμότητας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού κατά τη διάρκεια της γέννας είναι ιδιαίτερα υψηλός λόγω των κατεσραμμένων γεννητικών οργάνων.

Επίσης οι γυναίκες που έχουν υποστεί αυτό τον ακρωτηριασμό υποφέρουν από δυσμηνόρροια και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Συχνά, μικρά κορίτσια πεθαίνουν επιτόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο, αλλά και το σοκ.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση μιας πρακτικής που συνιστά μια ευθεία παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Της Βασιλικής Τζούβελη

https://alternactive.gr/pagkosmia-imera-kata-tis-klitoridektomis-worldays/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s