Ποιος είναι ο τύπος της ανίας σας;

Η φίλη μου η Άιναφετς  γράφει για το

Dolce far niente – «Γλυκό τίποτα»  και λέει ….

Υπάρχει κάτι πιο γλυκό απ΄το να μη κάνεις τίποτα;

Έλα μου όμως που εγώ ακόμα κι όταν δεν έχω να κάνω κάτι … εφευρίσκω χαχαχα!!!

 

efi’s crafts 2018

Βαριέστε; Αν νομίζετε ότι αυτό είναι κάτι απλό και μονοδιάστατο, είστε γελασμένοι.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι δεν πλήττουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως έχουν εντοπίσει πέντε διαφορετικούς τύπους ανίας. Ο τελευταίος, ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θεωρείται μάλιστα ο πιο ανησυχητικός: συνδέεται με μια στάση απάθειας που προσομοιάζει με την κατάθλιψη και φαίνεται να αποτελεί… επιδημία στους νέους.

 • Ανία της αδιαφορίας (indifferent boredom): χαρακτηρίζεται από χαμηλή ψυχική διέγερση, η οποία όμως αντισταθμίζεται από ελαφρώς θετικά συναισθήματα. ‘Οσοι βαριούνται… αδιάφορα είναι χαλαροί και κουρασμένοι αλλά ευδιάθετοι. Είναι γενικώς αδιάφοροι προς τον κόσμο και τείνουν να αποσύρονται.

 • Ανία του ζυγίσματος (calibrating boredom): χαρακτηρίζεται από ελαφρώς υψηλότερη ψυχική διέγερση και ελαφρώς αρνητικά συναισθήματα. ‘Οσοι την εμφανίζουν θέλουν να κάνουν κάτι, αλλά δεν ξέρουν τι. Οι σκέψεις τους στρέφονται εδώ και εκεί αλλά δεν αναζητούν ενεργά εναλλακτικές για να ξεφύγουν από την πλήξη.
 • Ανία της αναζήτησης (searching boredom): χαρακτηρίζεται από μια πολύ πιο ενεργή αναζήτηση του «να κάνω κάτι» από τον προηγούμενο τύπο. ‘Οσοι την εμφανίζουν έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική διέγερση και περισσότερο αρνητικά συναισθήματα από τους δύο πρώτους τύπους. Είναι ανήσυχοι και σκέφτονται συγκεκριμένα χόμπι και δραστηριότητες που θα ήθελαν να κάνουν.
 • Ανία της αντίδρασης (reactant boredom): είναι ο πιο αρνητικός από όλους τους προηγούμενους τύπους και μαζί με τον επόμενο, την ανία της απάθειας, θεωρούνται οι πιο ανησυχητικοί. ‘Οσοι εμφανίζουν τον αντιδραστικό τύπο της ανίας αισθάνονται πολύ δυστυχισμένοι, συχνά νιώθουν οργή και είναι επιθετικοί. Οι ειδικοί παρομοιάζουν αυτό που βιώνουν σε μόνιμη βάση με την αγωνιώδη επιθυμία διαφυγής που θα ένιωθε ο καθένας μας αν ήταν παγιδευμένος σε μια αίθουσα και ήταν αναγκασμένος να ακούει κάποιον να φλυαρεί ατελείωτα για ένα βαρετό θέμα.
 • Ανία της απάθειας: το άτομο εκφράζει ελάχιστα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα ενώ νιώθει αβοήθητο και αδύναμο απέναντι στις καταστάσεις, αδυνατώντας να κάνει κάτι για να ξεφύγει.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=562949

Advertisement

4 comments on “Ποιος είναι ο τύπος της ανίας σας;

 1. Ευχαριστώ Έφη για την αναδημοσίευση του “dolce far niente”!
  Πολύ ενδιαφέρον έχει και η παραπάνω μελέτη της άνιας-βαρεμάρας. Προσωπικά επειδή έχω γύρω μου μερικά άτομα με σχετική άνοια (γεροντική), δεν θα έλεγα ότι οι παραπάνω τύποι του άρθρου πάσχουν κλινικά από άνοια, πιο πολύ πάσχουν από κατάθλιψη και σίγουρα έχουν χάσει τη χαρά της ζωής!
  Π.χ, οι έφηβοι “πάσχουν” από βαρεμάρα! Είχα “απαγορεύσει” στα παιδιά μου στην εφηβεία τους να λένε: Βαριέεεεεεεεεμαι! 😉

  Καλή χαλαρή μέρα θα μας ευχηθώ! 🙂

  Liked by 1 person

  • Δεν αντέχω να ακούω ανθρώπους να λένε βαριέμαι ……

   Όσο για την κατάθλιψη δυστυχώς είναι η νόσος της σύγχρονης εποχής…

   Σου εύχομαι να περάσεις το Σαββατοκύριακο όπως εσύ θες….. σε ευχαριστώ για όλα!!!!

   Like

 2. Υπάρχει και ανία της απάθειας;;Κι εγώ που νόμιζα ότι η απάθεια είναι γνώρισμα της κατάθλιψης! Τι ετικέττες βάζουν οι επιστήμονες! Τα ανθρωπάκια σου είναι καταπληκτικά Έφη μου!

  Liked by 1 person

  • Όταν μιλά η επιστήμη εγώ απλά μεταφέρω χαχαχα!

   Σε ευχαριστώ για το ενθαρρυντικό σου σχόλιο είναι καινούργια η ασχολία με τις κουκλίτσες και το έχω ανάγκη!!!

   Καλό βράδυ Βεατρίκη μου!!!!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s