Μarco Polo Museum

Μη σηκωθείς … άσε με να σε πάω σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στον Μάρκο Πόλο

Στην πόλη Κόρτσουλα, στο ομώνυμο νησί της Κροατίας βρίσκεται ένα Μουσείο αφιερωμένο στον Μάρκο Πόλο, στο οποίο θα προβάλλονται τα ταξίδια του μεγάλου Ιταλού εξερευνητή και εμπόρου.

 

Ο Μάρκο Πόλο ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ταξιδευτής στην Ασία, ο άνθρωπος που συνέδεσε για πρώτη φορά την Ανατολή και τη Δύση. Ως γνήσιος εκπρόσωπος της περιπέτειες και των ανακαλύψεων, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Γεννήθηκε στη Βενετία, το 1254, και ήταν μόλις 17 χρόνων, όταν, το 1271, ο πατέρας του Νίκολα κι ο θείος του Ματέο Πόλο τον πήραν μαζί τους σ’ ένα παραμυθένιο ταξίδι.

Έφτασαν με πλοίο στη Συρία κι, από κει, πέρασαν στην Αρμενία και διάβηκαν το πανύψηλο Αραράτ, όπου κατά τη Βίβλο κάθισε η κιβωτός του Νώε. Συνέχισαν το ταξίδι περνώντας την Τουρκομανία, τη Γεωργία, τις Σιδερένιες Πύλες του Μεγαλέξανδρου, τη Μοσούλη, τη Βαγδάτη και το οροπέδιο του Παμίρ.

Χρειάστηκαν πάνω από τριάντα μέρες για να διασχίσουν την έρημο Γκόμπι και την περιοχή του στυγερού «Γέρου του βουνού».

Περίπου ένα χρόνο στάθηκαν στο Καν Τσέου, για να αγοράσουν και να πουλήσουν εμπορεύματα. Έφτασαν, κάποτε, στο Κα Πινγκ Φου, όπου τα θερινά ανάκτορα του μονάρχη της Κίνας.

Ένας Μογγόλος, εγγονός του άγριου Τζέγκινς Χαν, ήταν ο αυτοκράτορας των προηγμένων σε πολιτισμό Κινέζων: Ο σοφός Κουμπλάι Χαν που αγάπησε τον Μάρκο Πόλο.

Ο νεαρός ταξιδιώτης έγινε πρεσβευτής και υπουργός του αυτοκράτορα και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την απέραντη Κίνα από κοντά.

Οι επισκέπτες του Μουσείου περνούν από επτά τμήματα, από επτά σκηνές, στις οποίες, με υψηλής αισθητικής σκηνικά και υπερρεαλιστικές κούκλες και τη συνοδεία συστήματος ξενάγησης, βλέπουν τη ζωή του Μάρκο Πόλο από την αναχώρησή του από την Κόρτσουλα για το ταξίδι του έως την άφιξή του στην αυλή του Μογγόλου ηγέτη Κουμπλάι Καν.

Μία από τις σκηνές προβάλλει τη ναυμαχία της 7ης Σεπτεμβρίου του 1298, μπροστά από τη νήσο Κόρτσουλα, στη διάρκεια της οποίας ο Μάρκο Πόλο αιχμαλωτίστηκε, και η ιστορία ολοκληρώνεται με την παραμονή του στη φυλακή στη Γένοβα, τόπο στον οποίο συνέγραψε το έργο του, με τίτλο «Βιβλία των θαυμάτων του κόσμου».

Για την ανέγερση του Μουσείου διατέθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια κροατικές κορώνες (περίπου 266.000 ευρώ), και την ιδέα υλοποίησε ο νεαρός επιχειρηματίας Ρούντολφ Πέτρινετς που ήθελε να εμπλουτίσει την πολιτιστική προσφορά και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στο νησί της Αδριατικής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s