«Ο γύρος του θανάτου» σε ρουφάει σαν δίνη….

 

Ξεχασμένοι ήρωες σε ένα show που τείνει να εκλείψει. Αρκετά ριψοκίνδυνο. Μυρωδιές από καμένο λάστιχο και καυσαέριο, λάδια, χειροκροτήματα, τρόμος.

Οι πιρουέτες των αναβατών, ο αγώνας ζωής κόντρα στην βαρύτητα. Κάποιοι προσεύχονται κρύβοντας τα μάτια τους. Ο κονφερασιέ ζητάει από τους θεατές να προσφέρουν ότι έχουν ευχαρίστηση, αφού οι κασκαντέρ είναι ανασφάλιστοι. Ο κόσμος ρίχνει κέρματα στον πάτο του βαρελιού.

Ο γύρος του θανάτου αποτελούσε την αδιαμφισβήτητη ατραξιόν, το δημοφιλέστερο θέαμα σε περιοδεύοντα τσίρκο και πανηγύρια κυρίως στις δεκαετίες του ’70 αλλά και του ’80, όπου ο ζογκλέρ-αναβάτης έκανε την εμφάνιση του στη μηχανή ή ακόμη και σε αυτοκίνητο (σε κάποιες περιπτώσεις) παγώνοντας το αίμα των παρευρισκόμενων.

Ο τρόμος κυρίευε ακόμα και τον πλέον απαθή βλέποντας τον μοτοσικλετιστή να φλερτάρει με την ίδια του την ζωή, αφού έδενε τα μάτια του προκειμένου να προσφέρει θέαμα στο κοινό.

Το ξύλινο βαρέλι βάθους 5,5 μέτρων, όπως χαρακτηρίζεται ο χώρος όπου δρούσε ο μοτοσικλετιστής, ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα μαρσαρίσματα, είναι εικόνες, τις οποίες όσοι βίωσαν ως θεατές δεν θα ξεχάσουν ποτέ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s