Τα Κεραμικά του Πάσχα

Φωτογραφία του Yorgos Kyriakopoulos.
Τέσσερα αρχετυπικά κεραμικά σκεύη για το ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού στο Αιγαίο. Όλα καδόσχημα και μεγάλα, ώστε να χωράνε ένα αρνάκι ή ένα κατσικάκι σε διάφορες τοπικές πασχαλινές συνταγές.

Μαστέλο από την Σίφνο (στην επάνω σειρά). Τα μαστέλα απαντούν και σε άλλα Κυκλαδονήσια με διάφορα ονόματα. Το αρνάκι μπαίνει διαμελισμένο και ποτισμένο στο κρασί πάνω σε κληματόβεργες.

Ριφολεκάνη ή ριφολεχάνης (στην μεσαία σειρά) από την Ρόδο. Το αρνάκι (που λέγεται “λαμπριάτης”), μαγειρεύεται ολονυχτίς με ρύζι και αρωματικά. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις ερίφιο και λεκάνη.

Μουούρι (αριστερά κάτω) από την Κάλυμνο. Το αρνάκι μαγειρεύεται παρόμοια με τον ροδίτικο λαμπριάτη. Παρόμοιο σκεύος απαντάται και στην Κω.
Λαμπριάτης (κάτω κέντρο και δεξιά) από την Άνδρο.

Το αρνάκι τοποθετείται σε κληματόβεργες (όπως στο μαστέλο) αλλά υπάρχουν ειδικά παράλληλα νεύρα στο εσωτερικό γιά να ακουμπάνε οι βέργες.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s