Η Ιερουσαλήμ του Félix Bonfils

“O Félix Bonfils (1831-1885) ήταν γάλλος φωτογράφος και συγγραφέας. Είναι γνωστός για τα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή και την εντατική καταγραφή της καθημερινής ζωής και των μνημείων της, που ήταν κι αυτά τότε μέρος της καθημερινότητας.”

 

Ο Félix Bonfils (1831-1886) υπήρξε ένας Γάλλος φωτογράφος και συγγραφέας του οποίου η ζωή συνδέθηκε με την Μέση Ανατολή. Ο ίδιος γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1831 στο Saint-Hippolyte-du-Fort και αρχικά εργάστηκε ως βιβλιοδέτης. Το 1860, ο Bonfils κατετάγη στη στρατιά του στρατηγού Jean-Joseph Ange d’Hautpoul και βρέθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή. Επιστρέφοντας στη Γαλλία ξεκίνησε να φωτογραφίζει, στην αρχή μάλλον ερασιτεχνικά.

 

Όταν ο γιος του Andrien αρρώστησε παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, ο Bonfils θυμήθηκε το ξηρό κλίμα και τους καταπράσινους λόφους του Λιβάνου που τόσο τον είχαν εντυπωσιάσει και έτσι τον έστειλε εκεί μαζί με τη σύζυγό του Lydie Bonfils. Τελικά, το 1867 μετακόμισε και ο ίδιος στη Βηρυτό, όπου άνοιξε ένα μικρό φωτογραφείο με την επωνυμία «Maison Bonfils».

 

Η απόφασή του αυτή παραξένεψε πολλούς αλλά μετά από τέσσερα χρόνια ο ίδιος παρουσίασε μια σειρά από 15.000 φωτογραφίες και άλλα 9000 πανοράματα φωτογραφιών από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα. Αργότερα, το«Maison Bonfils» άνοιξε παραρτήματα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια αλλά και στην Γαλλία.

 

Το 1872, ο Bonfils δημοσίευσε το φωτογραφικό λεύκωμα «Architecture Antique» (Ducher press), ενώ ήδη είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη ως φωτογράφος της Μέσης Ανατολής. Το 1878, ο γιος του Andrien Bonfils (1860-1929) ανέλαβε ως φωτογράφος και συνέχισε στα χνάρια του πατέρα του ενώ ταυτόχρονα η εταιρία απασχολούσε και άλλους φωτογράφους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σύζυγος του Félix Bonfils, Marie Lydie Cabanis (1837-1918), υπήρξε και η ίδια φωτογράφος, γεγονός το οποίο έγινε γνωστό μετά τον θάνατο του ανδρός της, αφού η ίδια παρέμεινε στο τιμόνι της επιχείρησης μέχρι και το 1917, έτος κατά το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βηρυτό λόγω των πολεμικών εχθροπραξιών εκείνης της περιόδου.

One comment on “Η Ιερουσαλήμ του Félix Bonfils

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s