“Χωρίζει η ήρα από το σιτάρι, κοσκινίζεται ο κόσμος”?

Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο και το αδιέξοδο που έχουμε φτάσει στις μέρες μας, ας κάνουμε ότι μπορούμε για  να διακρίνουμε την ήρα από το στάρι, ξεκινώντας πάντα από εμάς.

 

29597817_1033426373463514_5608351160069371263_n

Η φωτογραφία με την υπέροχη αισθητική της εποχής στην οποία ανήκει, παρουσιάζει με μεγάλη παραστατικότητα η διαδικασία του λιχνίσματος.Τον αποχωρισμό δηλαδή του καρπού των σιτηρών από τα άχυρα μετά το αλώνισμα.

Οι λιχνιστές κρατώντας ειδικό ξύλινο εργαλείο, το θρινάκι, πετούσαν ψηλά το αλωνικό. Ο αέρας έπαιρνε το ελαφρύ άχυρο, ενώ ο καρπός – πιο βαρύς-σωριαζόταν στα πόδια τους.

Η διαδικασία του λιχνίσματος κρατούσε ώρες, ανάλογα και με την ένταση του αέρα ο οποίος ήταν απαραίτητος για αυτήν την εργασία. Σε περιπτώσεις άπνοιας περιμένανε μέχρι να ξαναφυσήξει. Ύστερα κοσκίνιζαν τον καρπό, για να φύγουν τα σκύβαλα, οι κόνδυλοι δηλαδή των σταχυών που δεν τους έπαιρνε ο αέρας και όλα τα χοντράδια ή τυχόν πετρούλες και κόπρανα των ζώων.

Για τη δουλειά αυτή χρησιμοποιούσαν το δριμόνι, ένα μεγάλο κόσκινο με διάμετρο ενός μέτρου. Με το κοσκίνισμα ο καρπός έπεφτε χάμω σ’ ένα πανί, ενώ τα άχρηστα αντικείμενα τα πετούσαν μακριά.

Η φωτογραφία, τραβηγμένη κάπου στην Πελοπόννησο μεταξύ 1950 και 1955 , έχει την υπογραφή και την ευαίσθητη ματιά της Βούλας Θεοχάρη Παπαϊωάννου.

Πηγή: Βούλα Παπαϊωάννου, Λίχνισμα. 1950-1955. Φωτογραφικά Ιστορικά Αρχεία

2 comments on ““Χωρίζει η ήρα από το σιτάρι, κοσκινίζεται ο κόσμος”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s