Μια “Παριζιάνα” στο Θιβέτ


 

Φεβρουάριος 1924

Για πρώτη φορά μια ξένη γυναίκα, μια Ευρωπαία, καταφέρνει να εισχωρήσει στη Λάσα, την απαγορευμένη πρωτεύουσα του Θιβέτ. Η Αλεξάνδρα Νταβίντ-Νελ χρειάστηκε πέντε περίπου μήνες για να κερδίσει το πιο παράτολμο στοίχημα. Πέντε μήνες μοναξιάς και περιπλάνησης στα απέραντα υψίπεδα της “Χώρας των Χιονιών”.

Πενήντα πέντε χρόνων εκείνη την εποχή η Νελ, μεταμφιεσμένη σε ζητιάνα, διασχίζει πεζή μια απόσταση χιλιάδων μιλίων σε τρομακτικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας όχι μόνον τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις επιθέσεις αδίστακτων ληστών, στις αχανείς χιονισμένες στέπες της μυθικής χώρας.

 

Στις αρχές του 1900 ήταν παράνομο να επισκεφθεί κάποιος το Θιβέτ, αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε την γεννημένη στο Παρίσι, Alexandra David-Néel.

Με την συνοδεία ενός νεαρού βουδιστή μοναχού, τον Aphur Yongden, η David-Néel ξεκίνησε από την Κίνα με προορισμό την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, το φθινόπωρο του 1923.

Μεταμφιέστηκαν σαν προσκυνητές. Η ίδια αναφέρει στο ημερολόγιο της «Έτριψα ένα υγρό κομμάτι κινεζικού μελανιού πάνω στα δικά μου καστανά μαλλιά. Κρέμασα μεγάλα σκουλαρίκια στα αυτιά μου και αλλοίωσαν την εμφάνισή μου.

Τέλος έβαλα στο πρόσωπό μου μια πούδρα από ένα μείγμα κακάο με κάρβουνου, για να αποκτήσει το δέρμα μου μια σκουρόχρωμη όψη».

Κρυμμένα στα ρούχα τους είχαν πυξίδες, μαχαίρια και δύο πιστόλια.

Μετά από τέσσερις μήνες περπάτημα, έφτασαν στη Λάσα – και πέρασαν δύο μήνες εξερευνώντας τους ναούς και τις γραφικές και πολύχρωμες γιορτές του Θιβέτ.

Όταν η David-Néel επέστρεψε και διηγήθηκε τις περιπέτειες της για τους οκτώ μήνες που είχε περιπλανηθεί στα άγνωστα μέρη του Θιβέτ, στους άνδρες ομολόγους της, εκείνοι είχαν μείνει άναυδοι και όπως αναφέρει και η ίδια «κανένας δεν μπορούσε να βρει μια λέξη να μου απαντήσει.»

 

2 comments on “Μια “Παριζιάνα” στο Θιβέτ

 1. Πόσο θα μου άρεσε μια επίσκεψη στο Θιβέτ πριν το αφανίσουν οι Κινέζοι! 😉
  ΑΦιλάκια Έφη μου! 🙂

  ΥΓ: Δεν σε προλαβαίνω με τόσες αναρτήσεις και είναι όλες εξαιρετικές!

  Liked by 1 person

  • Είναι μέρες που πασχίζω να βρω θέμα της προκοπής και άλλες που τρελαίνομαι από ποικιλία και θέλω να τα μοιραστώ όλα …

   Φιλάκια και όμορφη μέρα να έχουμε !!!!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s