Οι κλόουν κατοχυρώνουν το μακιγιάζ τους σε αυγά

 

Κάθε κλόουν έχει το δικό του μοναδικό μακιγιάζ -ή τουλάχιστον έτσι πρέπει- καθώς υπάρχει ένας άγραφος νόμος μεταξύ τους που αναφέρει ότι δεν πρέπει ο ένας να αντιγράφει το μακιγιάζ του άλλου.

Προκειμένου να κατοχυρωθούν τα συγκεκριμένα σχέδια του προσώπου ενός κλόουν, το Clowns International -η παλαιότερη κοινωνία κλόουν στον κόσμο- διατηρεί ένα μητρώο προσώπων. Αλλά αντί να διατηρεί φωτογραφίες ή σκίτσα του μακιγιάζ, οι λεπτομέρειες ζωγραφίζονται σε κεραμικά αυγά που διακοσμούνται με κολάρα, παπιγιόν, περούκες και μικροσκοπικά καπέλα από το πραγματικό κοστουμιού του κλόουν.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1946, όταν ο Stan Bult -μέλος του International Circus Clowns Club, το σημερινό Clowns International- άρχισε να ζωγραφίζει τα πρόσωπα των πιο διάσημων κλόουν τσίρκων στα τσόφλια άδειων αυγών από χόμπι. Ο Bult είχε τη συλλογή του στο σπίτι του και περιστασιακά την έδινε σε εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, δημιούργησε περίπου 200 αυγά, αλλά τα περισσότερα καταστράφηκαν σε ένα ατύχημα όταν η συλλογή εκχωρήθηκε για μια έκθεση στη δεκαετία του 1960.

Ο Bult ενώ εργάζεται

Η πρακτική του Bult αναβίωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μόνο που αυτή τη φορά έγινε ένα είδος άτυπου μητρώου όπου η Clowns International διατηρούσε σε αρχείο το μακιγιάζ του κλόουν ώστε τα μέλη της να αποφεύγουν την αντιγραφή μεταξύ τους. Οι κλόουν υπέβαλαν αίτηση και αφού η Clowns International την εξέταζε, ένας επαγγελματίας καλλιτέχνης ζωγράφιζε τα πρόσωπα σε κεραμικά αυγά. Μόνο οι αναγνωρισμένοι κλόουν επιτρέπεται να έχουν τα πρόσωπά τους ζωγραφισμένα σε αυγά.

Τα αυγά φυλάσσονται σε συγκεκριμένα μέρη σε όλο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν δύο συλλογές -μία βρίσκεται στο Wookey Hole στο Σόμερσετ και η άλλη στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Dalston. Το Wookey Hole διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής -περίπου 200 αυγά- συμπεριλαμβανομένων των 40 αυθεντικών αυγών του Bult. Και οι δύο συλλογές είναι ανοικτές στο κοινό.

Εμπνευσμένο από το βρετανικό μητρώο, ένα ζευγάρι Αμερικανών δημιούργησε τη συλλογή των ΗΠΑ γύρω στο 1979. Σήμερα, διαθέτει πάνω από 700 αυγά ζωγραφισμένα στο χέρι και καλύπτει κλόουν όλων των ειδών από όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τη συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, η συλλογή των ΗΠΑ δεν είναι ανοικτή στο κοινό.

Τα αυγά δεν αποτελούν καταχώριση στο μητρώο. Το πραγματικό μητρώο είναι ένα γραπτό αρχείο που συμπληρώνεται με το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη, το όνομα του κλόουν, την ημερομηνία ένταξης και τον αύξοντα αριθμό. Τα αυγά είναι απλά “το δημόσιο πρόσωπο της διαδικασίας εγγραφής”.

 

2 comments on “Οι κλόουν κατοχυρώνουν το μακιγιάζ τους σε αυγά

  1. Pingback: Οι κλόουν κατοχυρώνουν το μακιγιάζ τους σε αυγά – worldtraveller70

Leave a comment