Ουρανοξύστης οριγκάμι!

Μπορεί να… διπλωθεί και να μεταφερθεί σε ζώνες φυσικών καταστροφών

Origami-style ‘flatpack’ skyscraper concept that can be folded up and moved to disaster zones could help house hundreds of homeless

Πολωνοί αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν έναν ουρανοξύστη, ο οποίος αναδιπλώνεται σαν ένα ακορντεόν, για να χρησιμοποιηθεί στην παροχή προσωρινής στέγης για εκατοντάδες ανθρώπους, που μένουν άστεγοι σε μια καταστροφή.

Ο ουρανοξύστης «Skyshelter.zip», έργο των Ντάμιαν Γκρανόσικ (Damian Granosik), Γιακούμπ Κουλίσα (Jakub Kulisa) και Πιοτρ Πάιντζικ (Piotr Pańczyk), νίκησε στο ετήσιο διαγωνισμό του eVolo.

Οι σχεδιαστές του ήθελαν μία κατασκευή «ανακούφισης» για τις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, η οποία να αναπτύσσεται εύκολα και γρήγορα, ακόμη και σε ασταθή εδάφη.

Ο ουρανοξύστης μπορεί να συσκευαστεί και να μεταφερθεί με ελικόπτερα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η δομή του ξεδιπλώνεται αμέσως χάρη σε ένα μεγάλο μπαλόνι με ήλιο, που είναι τοποθετημένο μέσα του. Οι όροφοι και οι χώροι τους ανεγείρονται ανάλογα με την ποσότητα του αερίου.

«Όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές συμβαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο. Όταν έχουμε να κάνουμε με δυνάμεις τόσο ισχυρές, τα τυποποιημένα μέσα διαχείρισης κρίσεων συχνά είναι αναποτελεσματικά. Αν κάποια περιοχή χτυπηθεί από σεισμό, πλημμύρα ή τυφώνα, η βοήθεια πρέπει να φτάσει γρήγορα», αναφέρουν οι σχεδιαστές.

Στη δήλωσή τους, τονίζουν ότι το Skyshelter.zip προσπαθεί να αντιμετωπίσει τέτοια τα ζητήματα, καθώς είναι μία δομή «συμπαγής, εύκολη στη μεταφορά οπουδήποτε και μπορεί να αναπτυχθεί σε ελάχιστο χρόνο και απαιτήσεις ανθρώπινου δυναμικού». «Σκοπός είναι», επισημαίνουν, «να χρησιμεύει ως ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων για οποιαδήποτε επιχείρηση ανακούφισης του πληθυσμού».

 

  • The Evolo skyscraper competition set up in 2006 recognises projects that challenge skyscraper conventions
  • Skyshelter.zip, designed by Damian Granosik, Jakub Kulisa, and Piotr Pańczyk from Poland, took the top prize 
  • The structure of the skyscraper unfolds thanks to a large load-bearing helium balloon placed at its centre
  • It folds up like an accordion to be transported to disaster zones across the globe and offer support to locals
  • Other designs include an ‘Urban Lung’ that sequesters carbon in the air and a tower that uses the power of a waterfall to generate energy

Πηγή: Daily Mail/ Επιμέλεια Snoopit24

6 comments on “Ουρανοξύστης οριγκάμι!

  1. Pingback: Ουρανοξύστης οριγκάμι! | ΕfiSoul63 – worldtraveller70

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s