Ο παραμυθάς και η μαγισσούλα Αϊναφέτς

Περίεργη που είναι μερικές φορές η ζωή ! Εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει !!

 

Εδώ και κάμποσο καιρό βρήκα μια νέα διαδικτυακή φίλη την

Σε κάποιο σχόλιο αναφέρθηκε στον σύζυγό της που έκανε την μετάφραση σε ένα βιβλίο του Κρισναμούρτι … όπως πάντα μπήκα να δω σε τι βιβλίο αναφερόταν και βλέπω το όνομα του μεταφραστή  … ΝΙΚΟΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ….

Νίκος Πιλάβιος είναι ΕΝΑΣ … για μένα …

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ των πιο όμορφων χρόνων της γενιάς μου…… ο γλυκύτατος ασπρομάλλης κύριος, που με το μαγικό του γιλέκο πετούσε και μιλούσε στα ζώα και στα φυτά…..

Τρελάθηκα από τη χαρά μου …..

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ μου ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ήταν ο σύζυγος της ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ μαγισσούλας μου ….

Να σας θυμίσω λίγα πράγματα για την εκπομπή εκείνη… για να θυμηθούν όσοι την έβλεπαν και να μάθουν όσοι ίσως δε τη γνωρίζουν ……

ΕΠΑΙΝΟΣ-2016-768x575

Ο «Παραμυθάς» υπήρξε η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της Τηλεόρασης από το 1978 ώς το 1983. Το remake αυτής ακριβώς της εκπομπής, παραγωγής 2009, είναι μια παιδική σειρά, με τον ίδιο τίτλο, η οποία όμως χρησιμοποιεί εξελιγμένα τεχνικά μέσα, με computer animation.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Παραμυθάς: Νίκος Πιλάβιος
Mοντάζ: Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Σενάριο: Νίκος Πιλάβιος
Σχεδιάστρια: Στεφανία Ταπτά
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Πιλάβιου
Σύνθεση μουσικής: Μαριέττα Φαφούτη
Εκτέλεση παραγωγής: Movieteller Films

Ήρωας της σειράς είναι ένας παππούς, ο οποίος ξέρει να λέει όμορφες ιστορίες που -όπως υποστηρίζει- δεν είναι παραμύθια, αλλά οι περιπέτειες τις οποίες ζει ο ίδιος κάθε φορά που φοράει ένα μαγικό γιλέκο που του έχει χαρίσει κάποια νεράιδα!

Μ’ αυτό το γιλέκο, μπορεί να μιλάει με τα ζώα, με τα φυτά και με τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και -το πιο απίστευτο απ’ όλα- να… πετάει! Πρόκειται, δηλαδή, για μια ψυχαγωγική σειρά περιπέτειας, που μεταδίδει απλά μηνύματα ανθρώπινων και ηθικών αξιών, οικολογίας και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς, με ήρωα τον «Παραμυθά», οι περιπέτειες του οποίου δεν περιέχουν ίχνος βίας.

http://program.ert.gr/details.asp?pid=3475047&chid=9

Ο ίδιος ο Παραμυθάς γράφει στο ιστολόγιό του ….  http://www.paramithas.gr/2007/02/
bg

1) Γιατί έχω άσπρα μαλλιά:bluebox2.jpg Ο Παραμυθάς πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση όταν ήταν ακόμη ασπρόμαυρη, τον Οκτώβριο του 1978. Στο πρώτο δοκιμαστικό που έγινε, ήταν με τα κανονικά του μαλλιά και μουστάκι, δηλαδή μαύρα, και χωρίς γυαλιά.

Ήταν μόνος μέσα σε ένα μαύρο στούντιο, για το εφέ που υπήρχε τότε το CHROMA KEY εξαφάνιζε ότι ήταν μαύρο, κι έμενε ο άνθρωπος ακριβώς όπως όταν «ξεγυρίζουμε» με το ψαλίδι μια φωτογραφία και την κολλάμε πάνω σε κάτι άλλο, όπως όταν κάνουμε κολάζ.

Η πρώτη εκπομπή της πρώτης σειράς

Έτσι και στην περίπτωσή μας, εξαφανιζόταν το μαύρο στούντιο κι έμενε ένας άνθρωπος στο κενό, που η κονσόλα με το ειδικό εφφέ, τον «έπαιρνε» και τον έβαζε πάνω στο σχέδιο που ζωγραφιζόταν σε ένα ειδικό τραπέζι, στην άκρη του στούντιο, και που μία δεύτερη κάμερα το έστελνε κι αυτό στην κονσόλα, που «πάντρευε» τις δύο εικόνες, φτιάχνοντας ένα ηλεκτρονικό κολάζ.

9789604962860-200-0634709

Έτσι ο Παραμυθάς, θα μπορούσε να μπαίνει σε λιβάδια, δάση, σπίτια ή στον ουρανό. Έλα, όμως, που σε εκείνο το πρώτο δοκιμαστικό δεν είχε σκεφτεί κανείς ότι μαζί με το μαύρο στούντιο θα «εξαφανιζόταν» κι ό,τι μαύρο είχε πάνω του ο Παραμυθάς. Κι έτσι, η πρώτη εικόνα του Παραμυθά, είχε μια τρύπα στο κεφάλι εξαιτίας των μαύρων μαλλιών του, δύο τρύπες στα μάτια που ήταν σκούρα καστανά, άλλες δύο στα μαύρα φρύδια, και μια τρύπα κάτω από τη μύτη όπου ήταν το μαύρο μουστάκι!

Έπεσε πανικός στο στούντιο. «Ψυχραιμία», τους είπα, θα τον κάνουμε παππού κι όχι μπαμπά όπως υπολογίζαμε. Έτσι, έγιναν άσπρα τα μαλλιά, τα φρύδια και το μουστάκι, και μπήκανε και γυαλιά που καθώς γυαλίζανε δεν άφηναν τα μάτια να γίνουν τρύπα. Ένα χρόνο αργότερα, η τηλεόραση έγινε έγχρωμη, και το chroma key αντικαταστάθηκε από το BLUE BOX. Δηλαδή εξαφανιζόταν ό,τι ήταν μπλε. Αλλά ήταν πια αργά: ο Παραμυθάς ήταν πια παππούς, κι έμειναν όλα όπως ήταν, μόνο που τώρα το στούντιο ήταν όλο μπλε, όπως βλέπετε.

 

2) Γιατί φοράω γυαλιά: Αυτό εξηγήθηκε στο προηγούμενο.

gileko.jpg 3) Γιατί φοράω το μαγικό γιλέκο: Αυτό είναι πιο απλό. Όταν σχεδιαζόταν η εκπομπή, θυμήθηκα πως είχα διαβάσει παλιότερα ότι στην Αμερική είχαν τραυματιστεί σοβαρά και σκοτωθεί δεκάδες παιδάκια που, επηρεασμένα από τις ταινίες του SUPERMAN, δοκίμασαν να πετάξουν πηδώντας από ταράτσες, μπαλκόνια και δέντρα. Αν μάθαινα ποτέ ότι είχε γίνει κάτι τέτοιο εξαιτίας του Παραμυθά, θα τρελαινόμουν.

Κι έτσι, για να πετάει ο Παραμυθάς, χρειαζόταν να φοράει πάντα το μαγικό γιλέκο που «χωρίς αυτό» όπως έλεγε πάντα «δεν γινόταν τίποτα». Ποτέ δεν μ’ άρεσαν τα γιλέκα, αλλά θυμήθηκα ότι κάποτε, σε μια γιορτή μου κάποιος μου χάρισε ένα γιλέκο που δεν είχα βάλει ποτέ. Είναι αυτό το ίδιο που θα φόραγα ακόμα και σήμερα αν ήθελα να… πετάξω.

sxedio.jpg 4) Πώς γίνεται να γράφει το μαγικό μολύβι χωρίς να φαίνεται: Αν η εκπομπή γυριζόταν σήμερα θα ήταν εξαιρετικά απλό γιατί θα γινόταν με κομπιούτερ. Τότε, όμως, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, κι έτσι όλη η δουλειά γινόταν με μια πατέντα που είχε σκεφτεί ο Αλέκος ο Κυριτσόπουλος που έκανε τα σχέδια.

Η πατέντα είναι το σχέδιο που βλέπετε. Ένα τραπέζι, με ένα τζάμι στη μέση που πάνω του έμπαινε ένα φτηνό απορροφητικό χαρτί, που είχε φτιαγμένα από πριν με μολύβι τα σχέδια που γίνονταν την ώρα της μαγνητοσκόπησης με μαρκαδόρους , οι οποίοι πότιζαν το χαρτί και φαίνονταν σε ένα φωτισμένο με δύο προβολείς καθρέφτη που ήταν κάτω από το τζάμι, σαν γραμμή που κινείται μόνη της. Από τον καθρέφτη έπαιρνε το σχέδιο η κάμερα που ήταν μόνιμα στημένη εκεί για αυτή τη δουλειά αποκλειστικά, και το έστελνε κι αυτό στην κονσόλα με τα εφέ.

 

bluebox.jpg5) Πώς γίνεται και πετάω: Χα, χα, χα… Αυτό γινόταν έτσι ακριβώς όπως λέει στο σχόλιό του ότι το έκανε κι ένας από σας: ξάπλωνα σε ένα σκαμνί. Το σκαμνί ήταν μπλε (στην αρχή ήταν μαύρο όπως είπαμε) και γι ‘αυτό εξαφανιζόταν, αφήνοντάς με στο κενό, για να με βάλει η κονσόλα πάνω στο σχέδιο που γινόταν ή ήταν έτοιμο. Εγώ έμενα ακίνητος κουνώντας μόνο χέρια και πόδια, και κουνιόταν η κάμερα πάνω στο σχέδιο, δίνοντας την εντύπωση ότι πετάω.

Αυτάααα… Αλλά υπάρχει και κάποιο έκτο. (Δεν ξέρω αν αυτό που θα σας πω είναι κείνο που υπονοεί ένα παιδί στο σχόλιό του). Αυτό που – όσα κι αν σας πω- είναι εκείνο που δεν αφήνει να χαθεί η «μαγεία», δεν χάνεται ακόμα κι αν απομυθοποιηθεί τεχνικά ο Παραμυθάς.

6) Το «μυστικό» του «ΠΑΡΑΜΥΘΑ». Το μυστικό της εκπομπής είναι ότι όλοι όσοι κάναμε αυτή την εκπομπή, την ώρα που την κάναμε γινόμαστε παιδιά και την «καταβρίσκαμε».

Είμαστε αθώοι και ανοικτοί. Με λίγα λόγια: αγαπούσαμε αληθινά αυτό που κάναμε, και αγαπούσαμε κι όλα τα παιδιά που φανταζόμασταν ότι θα βλέπανε αυτό που κάναμε.

Αυτή η αγάπη είναι που νοιώθατε τότε μωρά μου, αυτή η αγάπη είναι που μπήκε τότε στην καρδιά σας και σας κάνει ακόμα και σήμερα να την νοιώθετε, και να με κάνετε με τα σχόλιά σας να δακρύζω, και να λέω:

«Ναι, δεν έκανα λάθος τότε. Τα παιδιά ένοιωθαν την αγάπη, την τρυφερότητα, τη στοργή, την αλήθεια, που στέλναμε». Κι επιτρέψτε μου, με όλο το θάρρος, να σας πω: Αν έχετε νοιώσει την αγάπη παιδιά μην την κρύβετε τώρα που μεγαλώσατε.

Μη φοβάστε. Ανοίξτε την καρδιά σας κι άστε την αγάπη να ξεχύνεται, κι ας πληγωθείτε. Μη σας νοιάζει. Μη φοβάστε να πληγώνεστε. Όλες οι αρρώστιες, όλοι οι καρκίνοι, τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, όλες οι αρρώστιες, δεν είναι από πληγωμένη αγάπη, είναι από κρυμμένη, από θαμμένη, από τσιμεντωμένη αγάπη μέσα μας. Ξαμολάτε την λοιπόν…

Μη φοβάστε τίποτα… Αρκεί αυτό που έχετε μέσα σας να είναι αληθινή αγάπη… Δεν εννοώ τα διάφορα συναισθήματα, αυτά είναι εύκολα, η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι κατάσταση που ζεις μέσα της χωρίς να τη νοιώθεις, απλώς είσαι μέσα. Δεν την νοιώθεις.

Είναι σαν τα δόντια μας που δεν τα νοιώθουμε όταν είναι υγιή, είναι εκεί και κάνουν τη δουλειά τους. Τα νοιώθουμε μόνο όταν χαλάσουν, όταν αρρωστήσουν. Τον έρωτα τον νοιώθουμε (όχι ότι δεν έχει τη θέση του στη ζωή), επειδή είναι ψιλοχαλασμένη αγάπη, αγάπη που πήρε λάθος στροφή. Γι’ αυτό η ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιεί για τον έρωτα την έκφραση, «σου πονάει το δοντάκι, ε;».

Αρκετά σας ζάλισα μωρά μου. Καληνύχτα.

Σας φιλώ πολύ.

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο που έζησαν αυτοί καλά και εμείς αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΤΕ και ΑΚΟΜΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ και ΣΤΗΝ  ΖΩΗ ΣΑΣ εκτός ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

cropped-cropped-ainafets23

13 comments on “Ο παραμυθάς και η μαγισσούλα Αϊναφέτς

  1. Γεια σου Έφη. Παρσμυθένιο… ποστ! Κι αυτά που έχεις φτιάξει είναι υπέροχα. Λέω μήπως τα κλέψω κι ανεβάσω κάποιο ποστ με αυτά. Φιλιά.

    Liked by 2 people

    • Kάποτε τα παραμύθια σαν τα πιστεύεις γίνονται αληθινά !!!!!

      Λατρεμένε Παραμυθά αν ήξερες τι χαρά μου έδωσες … γέλασε το χείλι μου και η ψυχή μου!!!!

      Όλα τα επεισόδια τα έβλεπα και τώρα με την ευκαιρία αυτή τα ξαναθυμήθηκα και βέβαια με άλλο μάτι κατάλαβα ακόμα περισσότερα!!!

      Η αλήθεια είναι ότι με παίδεψε η δική σου μορφή στις κούκλες .. γιατί δεν έχω ξανακάνει παντελόνια .. γενικά άντρα .χαχαχα και ούτε είμαι επαγγελματίας.. η Στεφανία το ξέρει ότι τώρα ασχολήθηκα με αυτές τις κατασκευές !!

      Όμως χθες έμεινα ως αργά και παιδευόμουν …..

      Χίλια ευχαριστώ για όσα σπουδαία είπατε και κάνετε !!

      Σας αγαπώ όπως όλα τα παιδιά εκείνης της ηλικίας …

      Να είσαστε πάντα καλά και ευτυχισμένοι !!

      Να τα κλέψετε … και δε τολμώ να πω να σας τα δώσω γιατί δεν είναι τέλεια…. αλλά αν τα θέλετε κι έτσι ζαβά … πολύ ευχαρίστως να σας τα δώσω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Like

  2. Η μαγισσούλα Άιναφετς και ο Παραμυθοσύντροφος της, τρίβουν τα μάτια τους, απ΄την υπερπαραγωγής αφιέρωση που τους έκανες και σε χιλιοευχαριστούν! 😀
    Προσωπικά με θάμπωσαν τα κουκλάκια που έφτιαξες, τέτοια ομοιότητα ούτε φωτογραφία να σου είχαμε δώσει!!! 😛
    Μπράβο Έφη μου! 😀
    Τώρα, ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό, έτσι κάτι θα σκαρφιστεί η μαγισσούλα για να στο ανταποδώσει!!! 😉

    Πολλά πολλά ΑΦιλάκια καρδιάς, σου στέλνουμε! ❤ ❤

    Liked by 4 people

    • Στεφανία μου γλυκιά δική μου η χαρά …. κάτι να δώσω και εγώ σαν μια μικρή … ελάχιστη …. αλλά γιγαντιαία από αγάπη ανταπόδωση των όσων έχετε προσφέρει εσείς !!!

      Πιστεύω ότι εσένα σε πέτυχα χαχαχα … τα είδες τα βραχιολάκια σου????

      Τον Παραμυθά όμως τον έκανα πιο μικρό για να πετύχω το παντελόνι… βρε τον έβαλα να κάθεται πάνω σε μια ξύλινη χάρλεί … βρε έτσι … βρε αλλιώς ….

      Τελικά πρωΊ πρωί σηκώθηκα και του άλλαξα τα μπατζάκια χαχαχα!!!!!

      Δεν είναι τέλειο κατασκευαστικά … αλλά το βλέπω και χαίρομαι γιατί όπως είσασταν στην εκπομπή … έτσι σας ξανασυναντώ μέσα από τις δικές τουλάχιστον αφηγήσεις και χαίρομαι διπλά!!!

      Πάντα αγάπη και γαλήνη να παίρνετε και να δίνετε!!!

      Α ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ!!!!!!!

      Liked by 2 people

  3. (Το κινητό μού κάνει κόλπα) Πολύ συγκινητικά τα λόγια σου, λέω. Όσο για τις κούκλες σου, πανέμορφες και λέγε συ ό,τι θέλεις!
    Πόσες όμορφες αναμνήσεις πραγματικά, και πόσο όμορφα μηνύματα κι αστεία και φαντασία και…
    Ευχαριστούμε για το ταξίδι! ❤

    Liked by 2 people

    • Kαλημέρα Κατερινάκι μου!! Σε ευχαριστώ και να ξέρεις ότι και εσύ και η Στεφανία είσαστε εμψυχώτριες και με κάνετε να συνεχίζω … τις κατασκευές ..

      Είναι μερικά πράγματα που μένουν στην καρδιά μας και όποτε τα ανακαλούμε μας θυμίζουν τα όμορφα και ξέγνοιαστα παιδικά μας χρόνια!!

      Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιες εκπομπές με μεράκι για τα παιδιά του σήμερα!!!

      Φιλιά πολλά και Α που λέει και η Αίναφετς!!!!!!!!!!!

      Liked by 2 people

  4. πόσο μικρός μπορεί να είναι ο κόσμος … ακόμη και στο διαδίκτυο !
    Από την άλλη φανατική του Παραμυθά, πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει μια παραμυθένια αγκαλιά!!! Τεράααααστια!!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα εγγραφή, να σαι καλά 🙂

    Liked by 2 people

  5. Καλημέρα στο τρυφερό παρεάκι και καλό βραδάκι στη Μάνια στο Μόντρεαλ! 😀
    Με το παραπάνω τραγουδάκι τελειώνουν και τα 26 επεισόδια! 😉
    Το ευχάριστο σ’ όλη αυτή την ιστορία είναι πως ο Παραμυθοσύντροφος μου, κάνει συχνά πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις όπου πραγματικά η αίθουσα γεμίζει παιδάκια και φυσικά πολλούς παραμυθομεγαλωμένους (όπως λέει ο Ν.) γονείς που από το youtube έχουν δείξει τα επεισόδια στα παιδιά τους. Το ενδιαφέρον είναι, πως παρόλο που η TV κλπ έχει πολύ πιο προχωρημένα και μοντέρνα κινούμενα, τα παιδάκια δείχνουν να προτιμούν τα “παλιά” γιατί προφανώς τους “μιλούν” καλύτερα! 😛
    Όταν τα ζωγράφιζα, προσπάθησα να ζωγραφίσω ας πούμε παιδικά για να είναι οι ιστορίες πιο κοντά στη παιδική καρδιά και φαίνεται πως τα καταφέραμε! 😉

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά και “φυσικά” και όλοι εμείς, είμαστε ένα! 🙂

    Liked by 1 person

    • Οι ζωγραφιές σου είναι τόσο όμορφες όσο των παιδιών που αθώα αποτυπώνουν τον κόσμο…

      Τώρα μόλις γύρισα από τη Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί, όπου χάρηκα ίσως πιο πολύ από τα παιδάκια που ήταν εκεί…

      Μόλις ξεκουραστώ θα σας κάνω ανάρτηση!! Φιλιά !!!!

      Liked by 1 person

  6. Pingback: Ο Παραμυθάς » Blog Archive » Ο Παραμυθάς… κούκλα!

Leave a comment