Ιστορικά πρόσωπα για τους Ενυδρειόφιλους

7c064682a08519ce0d416b5a9ed6a07c
άρθρο του Κλεόβουλου Φλαμουρόπουλου

Η ιστορία της ενυδρειοφιλίας είναι μεγάλη (δείτε κι εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=86174). Στην πορεία των χρόνων διάφοροι επιστήμονες, ιχθυολόγοι, εξερευνητές, εκδότες, επιχειρηματίες αλλά και απλοί άνθρωποι, έβαλαν το στίγμα τους και αρκετών το όνομα το συναντάμε στην επιστημονική ονομασία των ψαριών που φιλοξενούμε στα ενυδρεία μας αλλά συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιοί ήταν.

Το άρθρο αυτό δεν φιλοδοξεί να τους αναφέρει όλους και οι περισσότεροι απ’ αυτούς που διαθέτω στοιχεία είχαν ή έχουν σχέση με την Αφρική και τις αφρικάνικες κιχλίδες, αφού αυτές είναι το δικό μου βασικό ενδιαφέρον.

Οι αναφερόμενοι έδρασαν από τον 19ο αιώνα και μετά, την περίοδο δηλ. που μπορούμε να μιλάμε για ενυδρειοφιλία με την σύγχρονη έννοια και η επιστημονική έρευνα διευρύνεται σε τομείς που θα δώσουν τη δυνατότητα διατήρησης-συντήρησης-εξοπλισμού ενός ενυδρείου από χομπίστες.

Τον 19ο αιώνα πραγματοποιούνται πολλές εξερευνητικές αποστολές στην Αφρική και η μελέτη/περιγραφή/ταξινόμηση των ψαριών βασίζεται στις συλλογές που φέρνουν πίσω στις χώρες τους.

Πρωτοπόροι εξερευνητές εκείνης της εποχής οι David Livingstone, Henry Morton Stanley, Mungo Park, Pierre Savorgnan de Brazza και επιστήμονες όπως οι Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, Andrew Smith εμπλούτισαν τις ζωολογικές συλλογές και έδωσαν υλικό στις έρευνες.

Προς το τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η γνώση των ψαριών της Αφρικής ενισχύθηκε σημαντικά απ’ το αξιόλογο έργο των Georges A. Boulenger, Albert C.L.G. Gunther και Franz Steindachner που χρησιμοποίησαν νέα κριτήρια και μεθόδους ταξινόμησης στα εκατοντάδες νέα είδη που περιέγραψαν.

Jeanne Villepreux- Power (1794-1871)
Γαλλίδα αυτοδίδακτη φυσιοδίφης και πρωτοπόρος ερευνήτρια της θαλάσσιας βιολογίας.
Θεωρείται ως η εφευρέτρια του ενυδρείου που πρώτη κατασκεύασε το 1832 για να μπορεί να διεξάγει τις μελέτες της πάνω σε κάποια είδη κεφαλόποδων, τους Αργοναύτες και διάφορα μαλακόστρακα.

Nathaniel Bagshaw Ward (1791-1868 )
Άγγλος γιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βοτανολογία. Για να μεταφέρει εύκολα φυτά από τόπο σε τόπο κατασκεύασε τον πρόδρομο του τεράριουμ που ονομάστηκε Wardian case.

Anna Thynne (1806-1866)
Βρετανίδα θαλάσσια βιολόγος. Το 1846 κατάφερε να συντηρήσει σε ενυδρείο για πρώτη φορά σκληρά κοράλλια, σπόγγους και φύκη περισσότερο από 3 χρόνια.

Charles Robert Alexandre des Moulins (1798-1875)
Γάλλος φυσιοδίφης, βοτανολόγος και μελετητής μαλακόστρακων. Δημοσίευσε to 1830 τη πρώτη μελέτη για την ευεργετική επίδραση των φυτών στο ενυδρείο. Περιέγραψε πολλά είδη σαλιγκαριών και προς τιμήν του σε πολλά τέτοια είδη γλυκού και θαλασσινού νερού αλλά και φυτών δόθηκε το όνομα του πχ στο Nerita demoulinsiana (θαλασσινό σαλιγκάρι), το Anodonta demoulinsiana (γλυκού νερού) και το φυτό Euphoria milii des Moulins.

Emil Adolf Rossmaessler (1806-1867)
Γερμανός φυσιοδίφης και βοτανολόγος με μεγάλο συγγραφικό έργο για την φροντίδα φυτών και ψαριών. Μαζί με τον P.Gosse χρησιμοποίησαν πρώτοι τον όρο β€œενυδρείο”(αυτός το αποκάλεσε β€œaquarien”). Το 1854 δημοσίευσε άρθρο στο περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας β€œDie Gartenlaube”, με τίτλο « Ο ωκεανός στο τραπέζι» που αφορούσε οδηγίες συντήρησης θαλασσινού ενυδρείου και λίγο αργότερα το «Η λίμνη στο ποτήρι» για το ενυδρείο γλυκού νερού. To 1857 εξέδωσε το βιβλίο «Das Subwasseraquarium» (« Το ενυδρείο γλυκού νερού»).

Robert Warington (1807-1867)
Άγγλος χημικός. Το 1850 δημοσίευσε τη πρώτη μελέτη για ένα βιολογικά ισορροπημένο ενυδρείο με τη συνύπαρξη ψαριών, φυτών και σαλιγκαριών με τίτλο β€œ On the adjustments of the relations between animal and vegetable Kingdoms, by which the vital functions of both are permanently maintained β€œ.

Jean Louis Rodolphe Agassiz (1807-1873)
Ελβετός βιολόγος και γεωλόγος με τεράστιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Διετέλεσε καθηγητής στο Χάρβαρντ και, μεταξύ άλλων, είναι μεγάλη η συμβολή του στο πεδίο της ιχθυολογικής ταξινόμησης. Το 1829 ολοκλήρωσε και δημοσίευσε τη μελέτη, που άρχισε ο Johann Baptist von Spix, για τα ψάρια γλυκού νερού της Βραζιλίας και ιδιαιτέρως του Αμαζόνιου και το 1839 την «Ιστορία των ψαριών γλυκού νερού της Κεντρικής Ευρώπης». Το Apistogramma agassizii πήρε το όνομα του.

Philip Henry Gosse (1810-1888 )
Άγγλος φυσιοδίφης και εκλαϊκευτής της φυσικής επιστήμης. Πρωτοπόρος στη μελέτη της θαλάσσιας βιολογίας είναι σχεδόν ο εφευρέτης του θαλασσινού ενυδρείου και ο πρώτος που χρησιμοποιεί τον όρο β€œενυδρείο”-”aquarium” (πιο πριν το αποκαλούσαν β€œaquatic vivarium”) στο εγχειρίδιο που δημοσίευσε το 1854 με τίτλο β€œThe Aquarium: An Unveiling of the Wonders of the Deep Sea β€œ.

Δημιούργησε και εξόπλισε το πρώτο δημόσιο ενυδρείο στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου το 1853. Έγραψε πολλές μελέτες για έντομα, φυτά και μια ειδική μελέτη για τις θαλάσσιες ανεμώνες (Actiniae) και το 1860 εξέδωσε την Actinologia Britannica. Η βιογραφία του που έγραψε ο γυιός του, κι είχε ενδιαφέρον για τις πνευματικές και φιλοσοφικές του αναζητήσεις, διασκευάστηκε και μεταδόθηκε ως δράμα από το BBC το 1976.
Το Apistogramma gossei (Kullander, 1982) έχει το όνομα του .

David Livingstone (1813-1873)
Σκωτσέζος γιατρός, ιεραπόστολος, ο σπουδαιότερος εξερευνητής της Αφρικής. Εξερεύνησε και χαρτογράφησε άγνωστες μέχρι τότε περιοχές, μεταξύ αυτών τη λίμνη Malawi, τη λίμνη Tanganyika, το βόρειο τμήμα του ποταμού Ζαμβέζη κλπ. Τιμήθηκε με πολλούς τρόπους για το έργο του και τα Nimbochromis livingstonii
(Gunther, 1894), Pseudotropheus livingstonii (Boulenger, 1899) έχουν το όνομα του.

William Alfred Lloyd (1826-1880)
Αυτοδίδακτος φυσιοδίφης που εμπνευσμένος από τη δουλειά του Gosse γίνεται ο πρώτος ενυδρειόφιλος που κάνει το χόμπι επάγγελμα. Το 1855 ανοίγει κατάστημα στο Λονδίνο που β€œπουλάει οτιδήποτε έχει σχέση με το ενυδρείο” και αργότερα είναι ο επιβλέπων της κατασκευής ενυδρειακών εγκαταστάσεων στο Παρίσι και το Αμβούργο. Το 1873 αναλαμβάνει να επιβλέψει την εγκατάσταση των ενυδρείων του ερευνητικού κέντρου Stazione Zoologica στη Νάπολη της Ιταλίας, των οποίων μερικά από τα συστήματα φιλτραρίσματος λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα.

Pierre Carbonnier (1828-1883)
Γάλλος ιχθυολόγος. Το 1850 ανοίγει στο Παρίσι το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης ψαριών και φυτών για ενυδρεία και λίμνες εισάγοντας ψάρια από τη Κίνα. Έγραψε διάφορες μελέτες για τα τροπικά ψάρια και το ενυδρείο.

Albert Karl Ludwig Gotthilf Gunther (1830-1914)
Βρετανός, γεννημένος στη Γερμανία, ζωολόγος, ιχθυολόγος και ερπετολόγος. Συνέβαλε στην απογραφή της συλλογής ψαριών του Βρεταννικού Μουσείου, ο κατάλογος της οποίας θα δημοσιευθεί σε 8 τόμους από το 1859 έως το 1870 και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιστήμη της ιχθυολογίας, τονώνοντας το ενδιαφέρον για νέες μελέτες. Προς τιμήν του πήραν το όνομα του τα Aulonocara guentheri (Eccles, 1989) και Mylochromis guentheri (Regan, 1922).

John Kirk (1832-1922)
Σκωτσέζος γιατρός, φυσιοδίφης και βοτανολόγος. Ακολούθησε τον Λίβινγκστον στις εξερευνήσεις του και διετέλεσε πρέσβης της Βρετανίας στη Ζανζιβάρη. Συνέλεξε την πρώτη συλλογή ψαριών της λίμνης Μalawi.
Το Protomelas kirkii (Gunther, 1894) έχει το όνομα του.

Gustav Jaeger (1832-1917)
Γερμανός, πανεπιστημιακής μόρφωσης φυσιοδίφης που αφιερώθηκε στην πρακτική ζωολογία. Έγραφε πολλά εκλαϊκευμένα άρθρα για φυσική ιστορία και επιστήμη σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας για να κερδίζει τα δίδακτρα των σπουδών του στο Tubingen. To 1860 άνοιξε στη Βιέννη ένα «aquarium-salon», απ’ τα πρώτα δημόσια ενυδρεία. (Δεν γνωρίζω αν ο μετέπειτα εφευρέτης του θερμαντήρα ενυδρείου, Eugen Jager, έχει οικογενειακή σχέση μαζί του. Η μετάφραση των γερμανικών ονομάτων στη βιβλιογραφία μου δημιουργεί πρόβλημα γιατί δεν γνωρίζω τη γλώσσα και το Jaeger μπορεί να το βρεις σαν Jager, Jagger, Jaeger ή Jaegger).

Franz Steindachner (1837-1919)
Αυστριακός ζωολόγος, ιχθυολόγος και ερπετολόγος. Συγγραφέας πολλών συγγραμμάτων για ψάρια, αμφίβια και ερπετά. Για τις μελέτες του συμμετείχε σε εξερευνητικές αποστολές στην Ιβηρική χερσόνησο, την Ερυθρά θάλασσα, στα Κανάρια Νησιά, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Περιέγραψε δεκάδες νέα είδη όπως ένα γένος pimelodid γατόψαρων τα Steindachneridion, και το γένος καραχινίδων Steindachnerina, της Ν.Αμερικής.

George Albert Boulenger (1858-1937)
Αγγλο-Βέλγος ζωολόγος και βοτανολόγος. Με τεράστιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο η συμβολή του στην Ιχθυολογία, την Ερπετολογία και την Βοτανολογία είναι πολύ σημαντική. Περιέγραψε πάνω από 1000 είδη ψαριών, πάνω από 500 είδη αμφίβιων και γύρω στα 900 είδη ερπετών. Το 1921 ανακάλυψε το τυφλό ψάρι των σπηλαίων Caecobarbus geertsi που ζει σ’ ένα σύμπλεγμα σπηλιών στο νότιο τμήμα του ποταμού Κονγκό. Πολλά είδη πήραν το όνομα του όπως: Bulengerochromis microlepis (Boulenger, 1899), Xenotilapia bulengeri (Poll, 1942), Neolamprologus bulengeri (Steindachner, 1909)

Nikolai Andreevich Borodin (1861-1937)
Ρώσος βιολόγος-ιχθυολόγος. Καθηγητής στο Agricultural College της Πετρούπολης στο τμήμα Ιχθυολογίας και μετά την εξορία του στην Αμερική, επιμελητής του τμήματος ιχθυολογίας του Μουσείου Συγκριτικής Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εξέδωσε δύο εργασίες (1931 & 1936) για τα ψάρια των Μαλάουι-Τανγκανίκα-Βικτώρια και Κεντρ. Αφρικής.

Cuthbert Christy (1863-1932)
Βρετανός γιατρός, ζωολόγος και φυσιοδίφης. Έκανε εκτεταμένες εξερευνήσεις της Κεντρικής Αφρικής στις αρχές του 20ου αιώνα και μεταξύ 1925 -28 ήταν επικεφαλής ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που εξερεύνησε τις λίμνες της Tanganyika. Για την προσφορά του δόθηκε το όνομα του στο Aristochromis christyi (Trewavas, 1935) αλλά και σε είδη φιδιών (Naja, Chamaelycus και Polemon christyi).


Labeotropheus fuelleborni

Friedrich Georg Hans Heinrich Fulleborn (1866-1933)
Γερμανο-Πολωνός γιατρός και φυσιοδίφης. Σαν στρατιωτικός γιατρός έκανε επιστημονική δουλειά στις γερμανικές αποικίες της Ανατολικής Αφρικής. Το 1930 έγινε διευθυντής του Institut for Marine and Tropical Diseases του Αμβούργου. Στη Νέα Γουινέα υπάρχει πόλη που έχει το όνομα του όπως και το γνωστό μας Labeotropheus fuelleborni (Ahl, 1926).

John Edmund Sharrock Moore (1870-1947)
Άγγλος βιολόγος. Ήταν επικεφαλής δύο εξερευνητικών αποστολών στην Τανγκανίκα (1894-1897 και 1899-1900) στη διάρκεια των οποίων συνέλεξε μεγάλο αριθμό κιχλίδων(στη συνέχεια η συλλογή του μελετήθηκε από τον Boulenger) και έγραψε δεκάδες μελέτες. Μας τον θυμίζει το Cyrtocara moorii (Boulenger, 1902) και τα Tropheus moorii(Boulenger, 1898 ).


Julidochromis regani

Charles Tate Regan (1878-1943)
Άγγλος ιχθυολόγος με τεράστιο έργο στην περιγραφή και ταξινόμηση πολλών ειδών ψαριών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Βρετανικού Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ήταν μέντορας μιας σειράς επιστημόνων, μεταξύ αυτών και της E.Trewavas (δες πιο κάτω) που συνέχισε το έργο του. Μεταξύ των ειδών που περιέγραψε ήταν και ο μονομάχος β€œBetta splendens” και προς τιμή του πολλά ψάρια πήραν το όνομα regani (πχ Julidochromis regani, Poll, 1942 -Apistogramma regani, Kullander, 1980-Crenicichla regani, Ploeg,1989 κλπ)

Rodney Carrington Wood (1889-1962)
Άγγλος φυσιοδίφης που πέρασε πάνω από 50 χρόνια στην περιοχή της, λεγόμενης τότε, Nyassaland μελετώντας και συλλέγοντας νέα είδη θηλαστικών, ψαριών, πεταλούδων, οστράκων και φυτών.

Το 1929 έγινε προϊστάμενος σε μια νέα Γεωργική Υπηρεσία της χώρας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό και τη προστασία περιοχών που αργότερα έγιναν προστατευόμενα Εθνικά Πάρκα της Malawi. Η συλλογή των ψαριών που έστειλε στο Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έδωσε υλικό για μελέτες και το έναυσμα για ερευνητικές αποστολές στη περιοχή. Για τη ζωή και το έργο του Wood κυκλοφορεί ένα βιβλίο του D. Happold το β€œAfrican Naturalist” (Book Guild Publishing, 2011). Πολλά είδη πήραν το όνομα του και μεταξύ αυτών τα Rhamphochromis woodi (Regan, 1922) και Stigmatochromis woodi (Regan, 1922).

Ernst Ahl (1898-1945)
Γερμανός ζωολόγος. Διετέλεσε διευθυντής του τμήματος Ερπετολογίας και Ιχθυολογίας του Ζωολογικού Μουσείου του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και εκδότης του περιοδικού β€œDas Aquarium” (1927-34).
To Sciaenochromis ahli (Trewavas, 1935) έχει το όνομα του.

Ethelwynn Trewavas (1900-1993)
Αγγλίδα ιχθυολόγος. Εργάστηκε για 50 περίπου χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και είναι γνωστή κυρίως από τις εργασίες της πάνω στις κιχλίδες των λιμνών της ανατολικής Αφρικής αλλά και άλλα είδη. Στενή συνεργάτης του Ch.Regan και του David H. Eccles και αργότερα μέντορας του Ad Konings που συνέχισε τις έρευνες της. Για την τεράστια προσφορά της προς τιμήν της δεκάδες είδη ψαριών φέρουν το όνομα trewavasae ή ethelwynnae.

David H. Eccles (?-)
Ερευνητής της βιολογίας, της εξέλιξης και της ταξινόμησης των κιχλίδων της λίμνης Μαλάουι. Συνεργάστηκε με την E.Traewanas και περιέγραψε μαζί της και με άλλους, πολλά είδη ψαριών. Διετέλεσε προϊστάμενος της υπηρεσίας Αλιευτικών Ερευνών στο Malawi στο Monkey Bay. Από τις πιο σημαντικές εργασίες του ήταν η ταξινόμηση των Lethrinops (Eccles & Lewis, 1977-1979) και των μη-mbuna (Eccles & Trewavas, 1989). Tα Diplotaxodon ecclesi (Burgess & Axelrod, 1973)και Placidochromis ecclesi (Hanssens,2004) πήραν το όνομα του.


Synodontis polli

Max Fernand Leon Poll (1908-1991)
Βέλγος ιχθυολόγος εξειδικευμένος στις κιχλίδες. Το 1946 οργάνωσε μια σημαντική εξερευνητική αποστολή στη λίμνη Tanganyika και περιέγραψε αρκετά είδη Pseudocrenilabrus και τα Lamprologus signatus(1952), Neolamprologus brichardi(1974), Neolamprologus pulcher(Trewavas & Poll, 1952), Steatocranus casuarius(1939). Πολλά απ’ αυτά που γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα για τη λίμνη προήλθαν απ’ αυτή την αποστολή και δεκάδες μελέτες γράφτηκαν με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν (φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού, πανίδα και χλωρίδα, βυθομέτρηση κλπ).

Πρόσωπα που συμμετείχαν στην αποστολή αποθανατίστηκαν στα ονόματα ψαριών όπως ο βοτανολόγος M.L.Van Meel (Lepidiolamprologus meeli, Poll,1949), o M.E.Leloup (Neolamprologus leloupi,Poll,1948 ),o ωκεανογράφος M.A.Capart (Trematocara caparti,Poll,1948 ), o χημικός M.J.Kufferath (Trematocara kufferathi,Poll,1948 ) κ.ά. Αρκετά είδη ονομάστηκαν polii προς τιμή του Max Poll (πχ Synodontis polli, Gosse, 1982).


Julidochromis marlieri

Georges Marlier (?-?)
Βέλγος ζωολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Τη δεκαετία του ’50 διετέλεσε διευθυντής του “Tanganika Scientific Research Center” στην Uvira του Κογκό (τότε Βελγικό Κογκό). Το Julidochromis marlieri (Poll, 1956) έχει το όνομα του. O ίδιος έδωσε το όνομα του συνεργάτη του M.J.Dubois στο Tropheus duboisi (Marlier, 1959).

Μ.Ν.Leleoup (?-?)
Βιολόγος στο “Tanganyika Scientific Research Center” της Uvira του Κονγκό. Aπ’ αυτόν πήρε το όνομα του το Neloamprologus leleoupi (Poll, 1956 ).

Rosemary Helen Lowe-McConnell (1921-2014)
Αγγλίδα βιολόγος και ιχθυολόγος. Από τους πρωτοπόρους στη μελέτη των τροπικών ψαριών όταν ξεκίνησε τις εργασίες της στη λίμνη Malawi, στη Κένυα και την Ουγκάντα, στις λίμνες Άλμπερτ, Turkana και Τανγκανίκα τη δεκαετία του 1940. Αργότερα εργάσθηκε και σε περιοχές της Ν. Αμερικής. Συνέβαλλε στην ευαισθητοποίηση για την καταστροφή του βιότοπου της λίμνης Βικτώρια και την εξαφάνιση 200 περίπου ενδημικών ειδών και υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας των γειτονικών χωρών για την προστασία της.

Ross Socolof (1925-2009)
Αμερικανός ιχθυολόγος, παθιασμένος φυσιοδίφης και εξερευνητής. Ασχολήθηκε με την εκτροφή και εμπορία τροπικών ψαριών στη Φλόριδα, συμμετείχε και διοργάνωσε εξερευνητικές αποστολές κυρίως στη Νότιο Αμερική, έγραψε βιβλία και δεκάδες άρθρα σε ενυδρειακά περιοδικά. Ήταν από τους ιδρυτές της American Cichlid Association το 1960. Τιμήθηκε πολλές φορές για την προσφορά του στην επιστήμη και την ενυδρειοφιλία. Θα μας τον θυμίζει πάντα το Pseudotropheus socolofi (D. S. Johnson, 1974)

Peter Humphry Greenwood (1927-1995)
Άγγλος ιχθυολόγος με τεράστιο έργο στη μελέτη και περιγραφή πολλών haplochromis αλλά και άλλων ειδών κιχλίδων. Είδη και γένη ψαριών πήραν το όνομα του όπως τα Greenwoodochromis (Poll, 1983), Diplotaxodon greenwoodi (Stauffer & McKaye, 1986), Haplochromis greenwoodi (Seehausen & Bouton, 1998 ).

Herbert Richard Axelrod (1927- 2017)
Αμερικανός ρωσικής καταγωγής, επιχειρηματίας, ιχθυολόγος ειδικός στα τροπικά ψάρια και εξερευνητής, εξέδωσε πολλά βιβλία, με πιο γνωστό το β€œDr. Axelrod’s Atlas of Freshwater Aquarium Fishes”, ίδρυσε το περιοδικό Tropical Fish Hobbyist (TFH) και φάρμες εκτροφής τροπικών ψαριών στη Φλόριδα. Στο πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά λειτουργεί το β€œAxelrod Institute of Ichthyology” ενώ τα γνωστά μας κάρντιναλ τέτρα Paracheirodon axelrodi (Schultz, 1956) και το Cynotilapia axelrodi(W. E. Burgess, 1976) έχουν το όνομα του, όπως και καμιά εικοσαριά ακόμη είδη.


Caprichromis liemi

Karel Liem (?-2009)
Αμερικανός καθηγητής ιχθυολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων με τις μελέτες του κυρίως πάνω στη συμπεριφορά και την προσαρμοστικότητα των ψαριών. Το Caprichromis liemi (McKaye & Mackenzie, 1982) πήρε το όνομα του.

George W. Barlow (1929-2007)
Αμερικανός βιολόγος, ιχθυολόγος. Πρωτοπόρος στη κοινωνιοβιολογία μελέτησε τις παράλληλες με τις ανθρώπινες συμπεριφορές των κιχλίδων. Έγραψε πολλά άρθρα και βιβλία, μεταξύ αυτών και το “The Cichlid Fishes: Nature’s Grand Experiment in Evolution” (2000). Μέχρι και το τέλος σχεδόν της ζωής του ερευνούσε με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Berkeley τη συμπεριφορά των ψαριών και ένα απ’ τα τελευταία πρότζεκτ που διηύθυνε αφορούσε την πολυανδρία των θηλυκών Julidochromis της Τανγκανίκα. Το Metriaclima barlowi (McKaye & Stauffer,1986) πήρε το όνομα του από τον Ken McKaye που ήταν φοιτητής του και σήμερα πανεπιστημιακός στο Maryland.

Stuart Malcolm Mariot Grant (1937-2007)
Άγγλος που εργάστηκε για την Αγγλική διοίκηση της Malawi και αργότερα για την κυβέρνηση της χώρας μετά την ανεξαρτησία της. To 1972 εγκατέστησε στις ακτές της λίμνης απέναντι από τα Maleri Islands μια μικρή μονάδα συλλογής και εμπορίας ψαριών (κυρίως κιχλίδων) για ενυδρεία. Για πολλά χρόνια ήταν ο μοναδικός εξαγωγέας ψαριών της λίμνης και χάρη στη δουλειά του δεκάδες νέα είδη έγιναν διαθέσιμα στους χομπίστες όλου του κόσμου. Αυτή τη στιγμή οι τεράστιες πιά εγκαταστάσεις της επιχείρησης του, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της ενυδρειοφιλίας διεθνώς, συνεχίζουν να λειτουργούν ως β€œRed Zebra Tours & Stuart M Grant Fish Farm” στο Kabiri Point κοντά στη πόλη Salima. Η φάρμα πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες για την διάσωση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση όπως του Pseudotropheus saulosi & Μelanochromis chipokae. Προς τιμήν του ψάρια πήραν το όνομα του, Aulonocara stuartgranti (Meyer & Riehl, 1985), Iodotropheus stuartgranti(Konings, 1990) και της γυναίκας του Esther, Metriaclima estherae (Konings, 1995).

Δημήτρης & Χρήστος Γιαννάκης (? -)
Κληρονόμοι και συνεχιστές της πρώτης αλιευτικής εμπορικής επιχείρησης που ιδρύθηκε γύρω στο 1934 στις όχθες της λίμνης Μalawi. Πρόσφατα αγόρασαν τη νήσο Maleri και πρωταγωνιστούν, σε συνεργασία με την εταιρεία β€œStuart M Grant” και άλλους όπως ο Ad Konings, στις προσπάθειες προστασίας του βιότοπου και διάσωσης ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω των λανθασμένων αλιευτικών πρακτικών από ντόπιους ψαράδες και εμπόρους, όπως του Pseudotropheus saulosi.

Henny & Peter Davies (?-)
Οι πρώτοι που έφτιαξαν σταθμό περισυλλογής και εξαγωγής ψαριών για το ενυδρείο, στο Cape Maclear στα νότια της λίμνης Malawi. Μετά το 1971, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, άρχισαν να εξάγουν εκτός από mbuna και άλλα είδη (μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον πχ για haps). Είναι καταγεγραμμένο ότι εκτός της προσφοράς τους, είναι υπεύθυνοι για την εγκληματική απόφαση να απελευθερώσουν, τη δεκαετία του ’60, είκοσι είδη, που είχαν περισυλλέξει από το βόρειο τμήμα της λίμνης, στο Mitande του Thumbi West Island, προφανώς για να τα έχουν εύκολα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα την υβριδοποίηση τους με είδη της περιοχής. Το όνομα τους φέρουν τα Alticorpus peterdaviesi (Burgess & Axelrod, 1973) και Placidochromis hennydaviesae (Burgess & Axelrod, 1973).


Aulonocara baenschi

Hans Albrecht Baensch (1941- ?)
Γυιός του Ulrich Baensch που ίδρυσε την γερμανική εταιρεία ενυδρειακών προϊόντων Tetra. Συγγραφέας και εκδότης πολλών βιβλίων για την υδρόβια χλωρίδα και πανίδα. Τα Aulonocara baenschi (Meyer & Riehl, 1985) και Aulonocara hansbaenschi (Meyer,Riehl & Zetzsche, 1987) έχουν το όνομα του.

Jean-Claude Nourissat (1942-2003)
Γάλλος οδοντίατρος, φυσιοδίφης εξερευνητής και παθιασμένος κιχλιδόφιλος. Ιδρυτής της Ένωσης Γάλλων Κιχλιδόφιλων (Association France Cichlid), ταξίδευσε και εξερεύνησε πολλούς βιότοπους στην Κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη. Συνέλεξε, μελέτησε και ανακάλυψε διάφορα είδη ψαριών και δημοσίευσε σειρά άρθρων και βιβλίων. Τα Theraps nourissati και Paretroplus nurissati θα μας τον θυμίζουν.

Adrianus Franciscus Johannes Marinus Maria Konings (1956- )
Ολλανδός ιχθυολόγος και βιολόγος. Ερευνητής των κιχλίδων των λιμνών της Ανατολικής Αφρικής, συγγραφέας πολλών βιβλίων γι αυτές και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Cichlid Press. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε όλο το κόσμο (και στην Ελλάδα ως καλεσμένος του ΠΣΦΕ). Δυό είδη κιχλίδων ονομάσθηκαν προς τιμήν του, τα Aulonocara koningsi (Tawil, 2003) και Placidochromis koningsi (Hanssens, 2004) και ο ίδιος έδωσε το όνομα της γυναίκας Gertrude Dudin στο Aulonocara gertrudae (Konings, 1995).

A.J. (Tony) Ribbink (?-)
Νοτιοαφρικανός ιχθυολόγος. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα του JLB Smith Institute of Ichtyology ξεκινώντας με επτά χρόνια θητεία στη λίμνη Malawi όπου έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου. Η υποβρύχια εξερεύνηση της λίμνης οδήγησε σε νέες ανακαλύψεις, δεκάδες δημοσιεύσεις και βιβλία του. Το 1985 έγινε διευθυντής της World Bank GHF Lake Malawi/Nyasa Biodiversity Conservation Project που συντονίζει προσπάθειες προστασίας της περιοχής μεταξύ επιστημονικών ομάδων του Μαλάουι, της Τανζανίας και της Μοζαμβίκης. Βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο από την WWF για το έργο του στη λιμνολογία και από άλλους διεθνείς οργανισμούς για την προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση.

Michael K. Oliver (?- )
Αμερικανός ιχθυολόγος-βιολόγος και ερευνητής των αφρικάνικων κιχλίδων, ιδιαίτερα αυτών της λίμνης Malawi. Ως διδακτορικός φοιτητής στο Yale το 1980 οργάνωσε και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε συλλογή ψαριών της λίμνης,10.000 στον αριθμό, και φυλάσσεται τώρα στο Peabody Myseum και στο Smithsonian. Έχει περιγράψει 2 γένη κιχλίδων, τα Iodotropheus μαζί με τον Paul Loiselle και τα Abactochromis με τον Matthew Arnegard και 7 είδη της Malawi. Το site που έφτιαξε το 1997 http://malawicichlids.com/ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για επιστήμονες και ενυδρειόφιλους.


Sciaenochromis fryeri

Geoffrey Fryer (1927-)
Βρετανός υδροβιολόγος, ιχθυολόγος και καρκινολόγος με μεγάλη εργασία πάνω στις κιχλίδες της λίμνης Malawi στο φυσικό τους περιβάλλον. Διετέλεσε επικεφαλής ερευνών του κρατικού Οργανισμού Έρευνας Αλιείας στο Nkhata Bay, περιοχή όπου έκανε το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοποριακών του μελετών τη δεκαετία του 1950 που κέντρισαν το ενδιαφέρον και άλλων επιστημόνων για την τεράστια βιοποικιλότητα του βιοτόπου. Περιέγραψε αρκετά είδη ψαριών της λίμνης, μεταξύ αυτών τα πολύ γνωστά Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956) και Pseudotropheus elongatus (Fryer, 1956) και δεκάδες μαλακόστρακων. Δόθηκε το όνομα του στα Sciaenochromis fryeri (Konings, 1993), Alticorpus geoffreyi (Snoeks & Walapa, 2004) και σε διάφορα μαλακόστρακα.

Martin Geerts (?-)
Ολλανδός ενυδρειόφιλος, συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων γύρω από την ταξινόμηση διάφορων κιχλίδων.
Ο φίλος και συνεργάτης σε εξερευνήσεις του Ad Konings έδωσε το όνομα του στο Copadichromis geertsi (Konings, 1999).


Pseudotropheus demasoni

Laif DeMason (? -)
Γεννημένος στην Ypsilanti (!) του Michigan, βιολόγος και ενυδρειόφιλος. Το 1979 ίδρυσε στη Φλόριδα της Αμερικής την Old World Exotic Fish Inc. όπου εκτρέφει αφρικάνικες κιχλίδες, εισάγει και εμπορεύεται ψάρια απ’ όλο το κόσμο. Δημιούργησε με τις προσπάθειες του προϋποθέσεις για εξαγωγή ψαριών πρώτη φορά από περιοχές της λίμνης Βικτώρια, τις ακτές της Τανζανίας στη λίμνη Μαλάουι και τη Μαδαγασκάρη. Συγγραφέας πολλών άρθρων σε περιοδικά για ενυδρειόφιλους όπως το TFH magazine. O Konings έδωσε το όνομα του στο Pseudotropheus demasoni (Konings, 1994).


Neolamprologus brichardi

Pierre Brichard (1921-1990)
Βέλγος ερευνητής των κιχλίδων, κυρίως της Τανγκανίκα, είχε φάρμα εκτροφής στο Μπουρούντι που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Έγραψε πολλά βιβλία και μεταξύ αυτών το κορυφαίο “Cichlids and all the other fishes of Lake Tanganyika”(TFH,1989). Το Neolamprologus brichardi (Poll, 1974) εξήχθη απ’ τον ίδιο το 1970 από τη λίμνη Tanganyika και γι αυτό έχει το όνομα του, όπως και άλλα είδη. Ήταν ο πρώτος που εξήγε το 1986 στην Ευρώπη το Labidochromis caeruleus sp. β€œyellow”. *

*[Η ιστορία του Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956) : O Geoffrey Fryer περιγράφει το 1956 πρώτος αυτό το είδος και του δίνει το όνομα caeruleus (=γαλάζιο) γιατί η περιοχή που εξερευνά κατοικείται από την γαλαζωπή ποικιλία του. Πολύ αργότερα, το 1981, ο εξαγωγέας Norman Edwards (ή ο Eric Fleet) στέλνει χωρίς να το ξέρει, σε μια κούτα με Pseudotropheus (τότε Melanochromis)johanni που είχαν πιαστεί στο Likoma Island, ένα ζευγάρι sp. β€œyellow” στον Σουηδό έμπορο Stig Jansson που με τη σειρά του τα δίνει τo 1982 δώρο στον Brichard.

Αυτό το ζευγάρι καταλήγει στη φάρμα του στην Tanganyika στο Μπουρούντι και αναπαράγεται εκεί μέσα σε 5-6 χρόνια κατά χιλιάδες. Αυτοί οι απόγονοι εξάγονται ξανά στην Ευρώπη το 1986 με το όνομα Labidochromis tanganicae προκαλώντας για πολύ καιρό σύγχυση για την προέλευση του είδους. Η διάδοση αυτού του όμορφου ψαριού στους χομπίστες είναι ταχύτατη και για πολλά χρόνια οι απόγονοι των απογόνων εκείνου του ζευγαριού είναι οι μόνοι του είδους που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μόλις μετά το 1991 γίνεται ξανά εισαγωγή τους στην Ευρώπη.

Το 1986 ο Stuart Grant, που ανακαλύπτει εκ νέου το sp. β€œyellow” στο βόρειο τμήμα της λίμνης Malawi (σύμφωνα με τον Konings οι περιοχές που ζει το Labidochromis caeruleus είναι στο βορειοδυτικό τμήμα μεταξύ Chirombo Point, Lion’s Cove και Charo του Μαλάουι και βορειοανατολικά μεταξύ του Cape Kaiser της Τανζανίας και Londo της Μοζαμβίκης και η β€œκίτρινη” ποικιλία είναι σπάνια) , αποφασίζει να κάνει εκτροφή της β€œyellow” ποικιλίας και κάνει εξαγωγές στην Αμερική. Ακόμα και σήμερα στα ενυδρεία υπάρχουν μακρινοί απόγονοι του ζευγαριού του Brichard και το εκπληκτικό είναι ότι η ποιότητα τους διατηρείται παρά τα πολλά χρόνια αλληλοδιασταυρώσεων-ενδογαμίας.]

George Francis Turner (?-)
Βρετανός ιχθυολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bangor στη σχολή Βιολογικών Επιστημών, που εργάζεται πολλά χρόνια με αντικείμενο τις κιχλίδες της Αφρικής. Έχει γράψει πολλές μελέτες για την εξέλιξη, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά, την ταυτοποίηση, την ταξινόμηση κλπ με επιτόπιες και εργαστηριακές έρευνες. Το όνομα του δόθηκε στα Lethrinops turneri (Ngatunga & Snoeks, 2003) και Placidochromis turneri (Hanssens, 2004).

Warren H. Burgess (?-)
Αμερικανός ιχθυολόγος. Συγγραφέας πολλών βιβλίων ενυδρειακού ενδιαφέροντος για πάρα πολλά είδη ψαριών. Αρκετά είδη ονομάστηκαν burgessi προς τιμήν του, πχ το Corydoras burgessi (Axelrod, 1987).


Pseudotropheus saulosi

Saulos Mwale (?-1996)
Αφρικανός δύτης. Εργάσθηκε για πάνω από δυό δεκαετίες στην εταιρεία του Stuart Grant. Βοήθησε το έργο πολλών ερευνητών και στην ανακάλυψη του Pseudotropheus saulosi (Konings, 1989) που φέρει το όνομα του.

Steven Longwe (?-)
Αφρικανός ψαράς, συνεργάτης του Stuart Grant στις εγκαταστάσεις στη Salima της λίμνης Malawi. Η προσφορά του τιμήθηκε με το Aulonocara steveni (Meyer,Riehl & Zetzsche, 1987).

John Stoneman (?-)
Σύμβουλος της Αλιευτικής Υπηρεσίας του Malawi στο Monkey Bay που βοήθησε στην ανεύρεση και συλλογή νέων ειδών. Προς τιμή του το Aulonocara stonemani (Burgess & Axelrod, 1973).


Γραμματόσημο με το M.lombardoi

John Lombardo (?-)
Εξαγωγέας ψαριών από την Αφρική. Metriaclima lombardoi (Burgess, 1977).


Labidochromis freibergi

Jacob Freiberg (?- )
Αμερικάνος εισαγωγέας ψαριών από την Αφρική. Απ’ το όνομα του τα Aulonocara jacobfreibergi (Johnson, 1974) και Labidochromis freibergi (Johnson, 1974).

Dirk Verduijn (?-)
Ολλανδός. Έχει κατάστημα πώλησης τροπικών ψαριών και ενυδρειακών προϊόντων στο Ρότερνταμ. Ήταν ο χρηματοδότης των πρώτων εξερευνητικών αποστολών του Ad Konings στη λίμνη Μαλάουι που για να τον τιμήσει έδωσε το όνομα του στο Copadichromis verduyni (Konings, 1990).

Heinz Buescher (?-)
Γερμανός εξερευνητής και αυτοδίδακτος ιχθυολόγος ειδικός στις κιχλίδες της Τανγκανίκα. Μέχρι το 1981 είχε οργανώσει πάνω από είκοσι ερευνητικές αποστολές στη λίμνη, των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε πάνω από 80 μελέτες, και ανακάλυψε 16 νέα είδη. Το 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Βέρνης. To Neolamprologus buescheri (Staeck,1983) έχει το όνομα του.

*Το άρθρο θα συμπληρώνεται κατά καιρούς και με άλλα πρόσωπα ή στοιχεία.

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=986331

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s