Οι πλωτοί κήποι των Αζτέκων

Κατά τη διάρκεια των 10ου και 11ου αιώνων μ.Χ., οι Αζτέκοι ανέπτυξαν ένα σύστημα πλωτών κήπων βασισμένων στην υδροπονία – ακουαπονία.

Διωγμένοι από το έδαφος τους, εγκαταστάθηκαν στη λίμνη Texcoco, στο νησί Tenochtitlan, δίπλα στη σημερινή Πόλη του Μεξικού. Ανίκανοι να καλλιεργήσουν στην ελώδη ακτή της λίμνης, έφτιαξαν πλεκτές σχεδίες από καλάμια και ρίζες.

Αυτές οι σχεδίες σκεπάζονταν με λίγο χώμα από το βυθό της λίμνης, και κατόπιν επέπλεαν στο νερό της λίμνης. Τα φυτά καλλιεργούνταν πάνω στις σχεδίες και οι ρίζες τους, περνώντας μέσα από το πλέξιμο των σχεδιών, κατέβαιναν στο νερό.

 

‘Ολη η πόλη από την εποχή των Αζτέκων, τον 14ο αιώνα, ήταν χτισμένη σε μερικά νησάκια της μεγάλης λίμνης Lago de Texcoco, το βάθος της οποίας ήταν περίπου εβδομήντα εκατοστά.

Διακόσια χρόνια αργότερα οι Αζτέκοι έχτισαν μια πόλη 200.000 κατοίκων με ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών. Με την πάροδο του χρόνου η αποξήρανση της λίμνης ήταν ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη και επέκταση της πόλης. Τα κανάλια επιχωματώθηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε δρόμους.

 

Πριν από την έλευση των Ισπανών, το 1541, οι κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωναν φυτά και λάσπη στα ρηχά νερά της λίμνης. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν εύφορους κήπους που ονομάζονταν «Chinampas», δηλαδή «πλωτοί κήποι». Οι κήποι αυτοί αποτελούσαν και την οικονομική βάση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων. Η έλλειψη γης τούς είχε αναγκάσει, όπως και τις άλλες φυλές, να δημιουργήσουν τα τεχνητά αυτά νησάκια, όπου καλλιεργούσαν την τροφή τους.

18157136_1949167035316299_2315215759268645749_n

Το Χοσιμίλκο (που στη γλώσσα των ντόπιων σημαίνει «Τόπος των Λουλουδιών») αποτελείται από μικρά τεχνητά, καταπράσινα και εύφορα νησάκια, που χρονολογούνται από την εποχή των Αζτέκων, ενώ το δίκτυο των καναλιών φτάνει τα 180 χιλιόμετρα.

Ενα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της πόλης, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή, είναι ότι το παζάρι γίνεται εν πλω! Οι δεκάδες πολύχρωμες γόνδολες (trajineras) χωράνε μέχρι και τριάντα άτομα, έχουν τραπέζια, καρέκλες, ενώ πλανόδιοι με άλλες, ειδικές γόνδολες πουλάνε από φαγητά και μπίρες μέχρι ρούχα, λουλούδια και σουβενίρ. Και όλα αυτά σε κόστος που φαντάζει μάλλον αστείο.

18157114_1949166981982971_7862092741621439118_n

Τα κανάλια του Χοσιμίλκο κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, αλλά και από πολλούς ντόπιους, οι οποίοι κάνουν τη βόλτα τους, πίνουν, γλεντάνε με ζωντανή μουσική ή απλά ρεμβάζουν. Η περιοχή έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σήμερα το Μέξικο Σίτι είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, αλλά το έδαφος παραμένει σαθρό. Μάλιστα, η πόλη βυθίζεται μερικά εκατοστά κάθε χρόνο. Μάρτυρες αυτών αποτελούν τα δεκάδες κτίρια στο κέντρο που γέρνουν. Το μόνο κομμάτι που θυμίζει σήμερα το παλιό Μεξικό της εποχής των Αζτέκων είναι το Χοσιμίλκο.

4 comments on “Οι πλωτοί κήποι των Αζτέκων

    • Kαλημέρα Κατερίνα μου!! Χαίρομαι να παίρνω έστω και έναν μαζί μου στα μέρη που και μένα κάποιος άλλος πήρε μια άλλη στιγμή και ξέχασα έστω και για λίγο όλα τα άσχημα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά!!

      Όμορφο Σαββατοκύρικο εύχομαι !!!!!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s