Jeanne Baret – Ο πρώτος «θηλυκός ναύτης» που έκανε τον γύρο του κόσμου

 

Όταν Γάλλος φυσιοδίφης Philibert Commerson αποφάσισε να πλεύσει γύρω από όλο τον κόσμο το 1766, συνοδευόταν από τον βοηθό του κύριο Jean Baret – επίσης γνωστή ως κυρία Jeanne Baret, την τότε οικονόμο του.

Τότε γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σαν πλήρωμα σε πολεμικά πλοία, έτσι έπρεπε να μεταμφιεστεί σαν άντρας εάν ήθελε να δει τον κόσμο.

Ο καπετάνιος του πλοίου έγραψε, «Θαυμάζω την αποφασιστικότητά της. Έχω λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κάποια δυσάρεστη εμπειρία. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα είναι, επιεικής και θα την συγχωρέσει για την παραβίαση των βασιλικών διαταγμάτων. Το παράδειγμα της δύσκολα θα είναι μεταδοτικό σε άλλες γυναίκες.»

Στην Ταϊτή, το πλήρωμα την ανακάλυψε – αλλά την επαίνεσαν για την μαγειρική της μέχρι τότε και αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει στο σκάφος, έως ότου το πλοίο επέστρεφε στη Γαλλία.

Ο Commerson αρρώστησε στον Μαυρίκιο και η Baret έμεινε μαζί του να τον φροντίσει. Μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε έναν Γάλλο στρατιώτη και το ζευγάρι επέστρεψε στην Γαλλία μαζί. Έλειπε μακριά για μια δεκαετία, σε μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της εποχής.

The First Woman To Go ‘Round The World Did It As A Man

She was the first woman ever to circumnavigate the globe, but she did it dressed as a man. For more than two years she traveled on a French naval vessel with linen bandages wrapped tightly around her upper body to flatten her chest. It was a small ship with 300 men who knew her as “Jean.” But she wasn’t Jean. She was Jeanne. Then one day, they found her out.

Jeanne Baret in loose-fitting clothes.

Leemage/Getty Images/Universal Images Gr

The first woman to go all the way around the world was born in France in 1740, in the Loire Valley. Her family taught her to identify plants to treat wounds and diseases and so she became “an herb woman,” a peasant schooled in botanical medicine. In this she was not unusual.

People didn’t have to read or write to “botanize.” Most of the learning was passed down orally. Jeanne Baret was, apparently, very good at it, and she was also very lucky.

https://www.npr.org/sections/krulwich/2012/01/23/145664873/the-first-woman-to-go-round-the-world-did-it-as-a-man

4 comments on “Jeanne Baret – Ο πρώτος «θηλυκός ναύτης» που έκανε τον γύρο του κόσμου

 1. Η γυναίκα είχε κότσια! Απορώ πως την αποδέχτηκε το πλήρωμα για να συνεχίσει μαζί τους το ταξίδι, όταν ακόμη και σήμερα, μεταξύ των ναυτικών, η γυναίκα θεωρείται γρουσουζιά σε πλοίο. Καλημέρα Εφη μου! Καλό Σαββατοκύριακο νά έχουμε!

  Liked by 1 person

  • Καλησπέρα Βεατρίκη τη γυναίκα του Κουστώ να ρωτήσουν πόσο χρήσιμη στάθηκε σε όλα του τα ταξίδια και παρά το “κέρατο” που έτρωγε!!!

   Καλό Σαββατοκύριακο !!!!!!!

   Liked by 1 person

 2. Αϊ !! Αυτό με την γυναίκα του Κουστώ, τον ρόλο της και τα ξενογυρίσματα του ίδιου ούτε που το έχω ακούσει! Έφη μου, εδώ ανοίγεις άλλο κεφάλαιο, ενδιαφέρον!! Πάω να το ψάξω..Η κουτσομπολίστικη διάθεσή μου προέχει εδώ..Τα πιό σοβαρά επ’ αυτού σε επόμενη δόση..Για να δω τον γερακομύτη, τον κρυοπετσιασμένο τον Κουστώ ως εραστή και να πάθω..Πωπω και έλεγα μέχρι τώρα πως ενδιαφερόταν μοναχά για τα χταπόδια , για τα υποθαλάσσια τα ζώα, για τα αρχαία κλπ…

  Liked by 1 person

  • Βεατρίκη και εγώ όταν το έμαθα έπαθα σοκ…. χαχαχα!!!! Ψάξε και θα τα πούμε αύριο !! Καλό βράδυ !!!!!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s