Το “αηδόνι” της τσιγγάνικης μουσικής των Βαλκανίων, η Έσμα Ρετζέποβα

Η “βασίλισσα της τσιγγάνικης μουσικής”, τίτλος που της αποδόθηκε σ’ ένα φεστιβάλ στην Ινδία, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ήταν από τις πρώτες που τραγούδησε στη γλώσσα των Ρομά και στη μακρά καριέρα της -πάνω από πέντε δεκαετίες- μαχόταν πάντοτε σθεναρά κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων παντός είδους.

I travelled and travelled far and wide
I met happy Gypsies
I travelled and travelled far and wide
I met lucky Gypsies

 

Τραγουδούσε από πολύ μικρή ηλικία και η μητέρα της ήταν εκείνη που διέκρινε την αγάπη και το πάθος της για τη μουσική και την παρότρυνε να συνεχίσει. Έτσι κάπως, σε ηλικία μόλις 14 ετών, κέρδισε το πρώτο της βραβείο σ’ έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό, στα Σκόπια, βάζοντας τα θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα που επρόκειτο ν’ ακολουθήσει.

1024px ESC2013

Στη ζωή και τη μουσική συμπορεύτηκε με τον Στέβο Τεοντοσίεφσκι, επίσης μουσικό, και κατόρθωσαν να “βάλουν” τη μουσική των Ρομά στο γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1997, η Ρετζέποβα πέρασε σε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της μουσικής, μέσα από συνεργασίες με νεότερους σε ηλικία μουσικούς.

 

Πέραν της μεγάλης μουσικής της καριέρας, η Ρετζέποβα ήταν γνωστή και ως η “δεύτερη μητέρα Τερέζα”, αφού μαζί με τον σύζυγό της είχαν ανοίξει την “αγκαλιά” τους και περιέθαλψαν 47 παιδιά. Γι’ αυτή τη δράση της, μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο τους Roma Times, προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

http://www.cnn.gr/style/politismos/story/58336/pethane-i-vasilissa-tis-tsigganikis-moysikis

2 comments on “Το “αηδόνι” της τσιγγάνικης μουσικής των Βαλκανίων, η Έσμα Ρετζέποβα

    • Καλημέρα Στεφανία μου σου τη στέλνω να τραγουδά Καζαντζίδη … δεν τον φτάνει βέβαια … στη γλώσσα της ήταν απίθανη στη δική μας δεν …..

      Φιλιά πολλά πολλά!!!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s