Real Eyes …Realize …Real Lies

Τα μάτια μας χρειάζονται μόνο επτά δευτερόλεπτα για να ανακαλύψουν αν κάποιος μας λέει ψέματα

maxresdefault

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα μάτια μας αποκαλύπτουν περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας από ότι τα λόγια μας. Είναι το πιο ισχυρό είδος γλώσσας γι αυτό και όσοι γνωρίζουν πώς να τα διαβάζουν φροντίζουν να διατηρούν οπτική επαφή με το συνομιλητή τους.

Αυτός είναι ο λόγος που σε συνεντεύξεις ο ενδιαφερόμενος κοιτά τον συνεντευξιαζόμενο στα μάτια, για να καταλάβει αν πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η παρατεταμένη μορφή κοιτάγματος κάποιου είναι μορφή εκφοβισμού ως προς τον άλλον. Τη χρησιμοποιούν τα άτομα που θέλουν να δηλώσουν στους άλλους την κυριαρχία τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη γλώσσα του σώματος χρησιμοποιούν αυτέ στις μορφές προς τους άλλους συνειδητά για να έχουν τον έλεγχο, λένε οι ειδικοί.  Έτσι, ό, τι μπορούμε να μάθουμε για το τι αισθάνεται ο άλλος από την παρατήρηση των ματιών του.

Μια έκθεση του 2010 η οποία βασίστηκε σε δύο μελέτες παγκόσμιας κλίμακας, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cross Cultural Psychology στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άτομα με από 75 χώρες και 43 διαφορετικές γλώσσες, έδειξε ότι οι ψεύτες αποτρέπουν το βλέμμα τους όταν ρωτούνται για κάτι που έκαναν.

 

6897054_f520

Οι συγγραφείς, ωστόσο, διαφώνησαν, στο αν κάποιοι αποστρέφουν το βλέμμα τους γιατί είναι ευαίσθητοι από γεννησιμιού τους. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μητέρας – βρέφους η οποία βασίζεται στην επαφή με τα μάτια, έτσι όταν μια μητέρα σπάει την αμοιβαία σχέση, τα βρέφη το συνδέουν με πιθανή αποδοκιμασία και έτσι μπορεί να εξαπατούν με το βλέμμα της αποστροφής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα άτομα αν και συχνά  έχουν μια δυσπιστία απέναντι στην αλήθεια, δεν είναι δέκτες μάθησης, για την ακρίβεια σπάνια μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής για τη γλώσσα του σώματος και ιδρυτής της Λεκτικής ομάδας “The Nonverbal Group” Blake Eastman, δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα μάτια ως αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης της αλήθειας. Μια πιθανή αποστροφή τους βλέμματος μπορεί να σημαίνει ότι αυτός νιώθει ντροπή ή νιώθει άβολα ή έχει άγχος και φόβο. Όπως λέει, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη που να αποδεικνύει ότι το σπάσιμο της οπτικής επαφής με κάποιον μπορεί να σημαίνει ότι αυτός ψεύδεται.

 

Από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Επικοινωνιών της  Decker Communications στο Σαν Φρανσίσκο, Ben Decker, ο οποίος εκπαιδεύει άτομα για συμβούλους επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι όποιος σπάει την οπτική επαφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναξιόπιστος. Αντίθετα, η διατήρηση μιας αφύσικης και ισχυρής επαφής με τα μάτια, είναι γι αυτόν “κόκκινη σημαία” για πιθανή εξαπάτηση.

Οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας λένε ότι η διατήρηση της ισχυρής επαφής με τα μάτια μπορεί να δείχνει και γνήσιο ενδιαφέρον καθώς, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εγρήγορσης και συγκεκριμένων κινήσεων των ματιών όπως η διαστολή, και το ανοιγοκλείσιμο.

Τα μάτια διαστέλλονται αναζητώντας περισσότερο φως ως απάντηση προς τις διανοητικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις. Έτσι όταν κάποιος ενδιαφέρεται είτε αρνητικά είτε θετικά για κάτι προδίδεται από τις διασταλμένες κόρες των ματιών του.

Μάλιστα όπως λένε, η διαστολή της κόρης αιώνες πίσω στην Ιταλία, ήταν ένδειξη ερωτικής έλξης και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα του φυτού Belladonna για να δείξουν πιο ελκυστικές και σφόδρα ερωτευμένες με ένα άτομο.

Παρόλα αυτά όλες οι απόψεις συνάδουν ότι τα μάτια είναι αυτό που λένε αιώνες τώρα οι έλληνες, «ο καθρέφτης της ψυχής μας».

https://www.naftemporiki.gr/story/906398/ta-matia-marturoun-pote-leme-psemata-i-alitheia

 

14 comments on “Real Eyes …Realize …Real Lies

 1. Και αν τα μάτια μας “διαβάζουν” το ψέμα, ο εγκέφαλός μας ή πιο σωστά η καρδιά μας θέλει να το δει;

  Liked by 1 person

  • Καλημέρα σας κα Μαρίνα !! Να σας ευχαριστήσω που με τιμάτε διαβάζοντας τις αναρτήσεις μου.
   Το δικό σας ιστολόγιο είναι ανενεργό για να ανταποδώσω!!

   Όσο για αυτό που ρωτάτε … θεωρώ ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επιτρέπουν ή όχι την αποδοχή ή την αποφυγή ενός ψέματος….

   Για τον καθένα λειτουργεί διαφορετικά….

   Ξέρουμε .. ή διαισθανόμαστε το ψέμα …. κάποτε το αποκαλύπτουμε .. κάποτε το αποκρύβουμε ….

   Σας ευχαριστώ και θα ήθελα και τη δική σας γνώμη !

   Liked by 2 people

 2. Ναι, πράγματι οι παράγοντες είναι πολλοί, εφόσον έχει να κάνει με τα βιώματά μας, τα πιθανά μας ψυχικά τραύματα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ανταποκρινόμαστε… Και βέβαια, πόσο έτοιμοι είμαστε να το “κάνουμε κάτι”!
  Δεν είναι ανενεργό το δικό μου ιστολόγιο. Αν υπάρχει πρόβλημα πείτε μου μήπως κάτι δεν πάει καλά. Ο σύνδεσμος είναι: https://marinamoscha.wordpress.com/

  Liked by 2 people

  • Ευχαριστώ που μου στείλατε το σωστό Link !!

   Πατούσα στο gravatar όταν μου κάνατε like και με παρέπεμπε σε αυτό το σύνδεσμο ….
   https://psychologylifenews.wordpress.com/

   Αυτό ακριβώς νιώθω προσωπικά και εγώ….

   Είναι θέμα προσωπικό του καθένα πότε θα νιώσει έτοιμος να αντιμετωπίσει “αλήθειες και ψέματα”!!!!!

   Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε!!!

   Liked by 1 person

  • Καλησπέρα Μαρίνα! Να σας πω πάνω στο θέμα για το ανενεργό….Έψαξα επανειλημμένα μάλιστα, να σας βρω με βάση την διεύθυνσή σας από σχόλια που είχατε κάνει στην δικιά μου σελίδα και μου έδειχνε οτι έχετε διαγράψει την ιστοσελίδα σας! Τώρα, που πάτησα στην διεύθυνση που δίνετε παραπάνω, σας βρήκα..Μπορείτε να το ελέγξετε;; Θα το επανελέγξω και εγώ με την βάση εκείνης της διεύθυνσης. Μου φαίνεται οτι ήταν διαφορετική..Θα ιδώ..

   Liked by 2 people

   • Ναι, το πρώτο το διέγραψα και μου έμεινε φαίνεται ο σύνδεσμος. Προσπάθησα να κάνω και 2η διαχείριση πριν λίγο αλλά δεν ξέρω αν πέτυχε να παραπέμπει στο blog, νομίζω όχι. Θα κάνω like στο σχόλιο με αυτό και μου λέτε…

    Liked by 2 people

 3. Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο κορίτσια μου! Γι αυτό λένε οτι η καλοπροαίρετη συνεργασία φέρνει πάντα αποτελέσματα!!! Καλό βράδυ και στις δυο σας και ναι, καλώς ανταμώσαμε!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s