Τα “κεντίδια” του ψωμιού

.

Ας δούμε τα “κεντίδια” του ψωμιού με οδηγούς τις εκπαιδεύτριες του Λυκείου των Ελληνίδων Κερατέας, οι οποίες κουβαλούν με σεβασμό αλλά και αξιοσύνη αυτή την πατροπαράδοτη τέχνη, «κεντούν» το ψωμί με ζυμαρένια κεντίδια και σύμβολα, άμεσα συνδεδεμένα με την λαογραφία.

 

Στις μεγάλες γιορτές, στους γάμους και στις χαρές το ευλογημένο ψωμί, η βασική διατροφή των Ελλήνων, φορούσε τα καλά του και στολιζόταν με τα σεβαστά σύμβολα της αγροτικής ζωής.

Κεντίδια και πλουμίδια αναπαριστούσαν πάνω του εικόνες από τον αγροτικό βίο : ζώα, φύλλα και καρπούς από ελιές, κλήματα κ.ά. Το γράμμα Β συμβόλιζε το ζυγό του αλετριού και σχεδόν πάντα είχε στο κέντρο του ένα μεγάλο σταυρό. Τα ζυμαρένια λουλούδια είχαν τόσα πέταλα όσα και τα μέλη της οικογένειας, τα φύλλα και τα σταφύλια ήταν σύμβολα προστασίας και γονιμότητας.

Στολισμοί ιδιαίτεροι γινόταν και στα ψωμιά του γάμου που προφέρονταν στον κουμπάρο και τους καλεσμένους, στα Χριστόψωμα, στα ψωμιά- τάματα σε Αγίους και σε διάφορες γιορτές όπως της κυράς Σαρακοστής, τα λαζαράκια και άλλα.

Για να διατηρηθεί το ζυμάρι ζυμώνεται με πολύ αλάτι και γυαλίζεται με βερνίκι όταν αυτό είναι διακοσμητικό.

Να σας πω και για ένα υπέροχο βιβλίο της φίλης Δωρίτας Βοσκαρίδου από την Κύπρο   «Το Πλουμιστό Ψωμί της Κύπρου» !

http://www.lev.com.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-ta-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

http://www.lev.com.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-ta-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

6 comments on “Τα “κεντίδια” του ψωμιού

   • Για δες ιδέες ..Μουσείο για τις καλλιτεχνίες στο ψωμί και με αίθουσα εκδηλώσεων.. Προχωρημένα πράγματα! Πάντως, οι στολισμοί των άρτων είναι το κάτι άλλο. Κομψοτεχνήματα κάλλους! .Εγώ, άντε να βάλω ένα σταυρό πάνω στο ζυμωτό μου και στις γιορτές μόνο…

    Liked by 1 person

   • Προχωρημένη σε βρίσκω … δεν το έχω επιχειρήσει ……καμιά ζύμη για τάρτες.. πίτσα … και αυτό ήτανε χαχαχα!!!

    Like

   • εύκολο είναι! Και, ξέρεις τι τρως..και σου κρατάει μια βδομάδα πχ..όχι οτι παθαίνει και τίποτε για περισσότερο. Φτειάχνεις και τηγανόψωμα το χειμώνα με μέλι, καρύδια και τα συναφή.. χμ..πίτσα δεν φτειάχνω, ούτε εχω αξιωθεί να μάθω..μια στις τόσες παίρνω από πιτσερία.. φτειάχνω όμως αντ’ αυτής εκείνο με την αραβική πίτα..Πιο υγιεινό και επίσης νόστιμο! Γίνεται και στο πι και φι..

    Liked by 1 person

   • Τώρα που έφυγαν τα παιδιά το κόψαμε και το ψωμί και όλα τα “καλούδια” !! Καλύτερα κρατάμε και σιλουέτα χαχαχα!!! Καλό μεσημέρι Βεατρίκη ! Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία !!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s