Εκεί αναπαρίσταντο ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για να βλέπουν οι πιστοί και να οδηγούνται στη σχέση τους με το θείο.
Έναν καινούργιο οπτικό «οδηγό» στην πνευματική ανάταση του σύγχρονου ανθρώπου ετοίμασε ο Αμερικανός καλλιτέχνης βιτρώ Τομ Χόλντμαν. Με μια διαφορά. Οι αναφορές είναι και στις 25 θρησκείες του κόσμου μας. Και ο Χόλντμαν τονίζει ότι σε αυτό που ετοίμασε, η θρησκεία είναι απλώς μέρος της αφηγούμενης ιστορίας και όχι το επίκεντρό της.
Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια -και παραπάνω-, όταν τον Χόλντμαν τον προσέγγισε ο πρόεδρος του Utah Valley University, ο Μάθιου Χόλαντ. Και του είπε μία μόνον φράση: «Κάν’ το πιο μεγάλο».
Μετά από 12 χρόνια η εγκατάσταση του Χόλντμαν ήταν έτοιμη. Σε αυτήν εργάστηκαν 40 καλλιτέχνες, 350 φοιτητές και 25 καθηγητές του πανεπιστημίου.
Ογδόντα βιτρώ, 60.000 κομμάτια γυαλί που αφηγούνται την εξελικτική πορεία της γνώσης και την κοινή καταγωγή του ανθρώπου. Και το σημαντικότερο: η εγκατάσταση θα τοποθετηθεί στην καινούργια βιβλιοθήκη UVU Fulton Library του πανεπιστημίου, που ανεγέρθηκε για να φιλοξενήσει αυτό το έργο!
Εξήντα μέτρα τοίχου καλύπτουν τα βιτρώ που απαρτίζουν το έργο.
Σε αυτά, ο Χόλντμαν περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης του γυαλιού, από τις απαρχές της έως σήμερα, αλλά και άλλα ετερόκλητα -φαινομενικά ετερόκλητα- στοιχεία, όπως ένα θραύσμα του Τείχους του Βερολίνου, πανάρχαια απολιθώματα, ένα νόμισμα ηλικίας 3.000 ετών, ένα κομμάτι χαρτονομίσματος του ενός δολαρίου.
«Οι “Ρίζες της Γνώσης” δείχνουν ότι αυτός ο κόσμος είναι κοσμικός αλλά επίσης και πνευματικός, καθώς και το πώς όλο αυτό λειτουργεί σαν ένα όλον. Γιατί όλοι ερχόμαστε από την ίδια ρίζα» δήλωσε, στο CNN, ο Τομ Χόλντμαν.
Υαλογραφία
Υαλογραφία, κατά την Encyclopaedia Britannica, (Stained glass) είναι: “Χρωματισμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για να κατασκευάσει κανείς διακοσμημένα παράθυρα ή άλλα αντικείμενα, τα οποία διαπερνά το φως”. Επίσης, “Μια μορφή ζωγραφικής σε γυαλί που επιτρέπει στο φως να το διαπερνά – αντίθετα με το σχέδιο ή την ζωγραφική σε μια επιφάνεια που αντανακλά το φως – το βιτρώ stained glass ξεχωρίζει από σχεδόν όλες τις άλλες μορφές τέχνης σε δύο διαστάσεις”.
Η τέχνη αυτή καθιερώθηκε να λέγεται και Βιτρώ (γαλλικά: vitrail/vitraux) και συγγενεύει με τη ζωγραφική και τα ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικά δείγματα υαλογραφίας αποτελούν οι πολύχρωμοι φεγγίτες των καθεδρικών ναών της Ευρώπης.
Ως τεχνική, διαθέτει μακρά ιστορία, στη διάρκεια της οποίας επήλθαν σημαντικές διαφοροποιήσεις, τόσο ως προς την ίδια την τεχνική όσο και ως προς την θεματολογία. Ειδικότερα οι αλλαγές που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, καθώς και οι κοινωνικές τριβές που προέκυψαν, απομυθοποίησαν, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο βαθμό και την πανάρχαιη αυτή τέχνη.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1
It is art!
LikeLiked by 1 person
Good morning Beata !! Are you feel better today???
Yes I agree with you!!
Here is a brief history of stained glass
https://www.khanacademy.org/humanities/medieval-world/gothic1/a/stained-glass-history-and-technique
LikeLiked by 1 person
Yes, thank you, one again 💗

I was watching my photos made on Burano few years ago and I found this one below. Of course it id different kind of art but people can do from glass really beautiful things.
LikeLiked by 1 person
Wonderful !!!!
Can you tell (my teacher) how you insert photo to comments??? Must be from wordpress or you can take a photo from google ??????
LikeLike
Efi, firstly I always put it to blog (to Media), and than is possible to download a link to that picture. It is impossible from google.
LikeLiked by 1 person
Τhank you Beata!! That’s why i asked you !!!
You are the best teacher !!!!!!!!!!!!!!!!!
LikeLiked by 1 person
You’re welcome, but you satisfied my ego :-))
Efi, if I know, I will always answer.
LikeLiked by 1 person
Thank you !!! For you with love!!
LikeLiked by 1 person
❤ ❤ ❤
LikeLiked by 1 person