«Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος – οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω»

.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τρεις παράλληλες εκθέσεις/παραστάσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Τόκυο

08 – 30 Ιουνίου 2018

 

innersp18

Οι «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος- οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω» είναι ο τίτλος της διεθνούς σπονδυλωτής εικαστικής έκθεσης, που παρουσιάζεται τον Ιούνιο του 2018 σε τρεις πόλεις: Αθήνα – Βρυξέλλες – Τόκυο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών και το εργαστήριο Pearl του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τρεις παράλληλες εκθέσεις/παραστάσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Τόκυο, ως μέρος του ομώνυμου έργου «Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος», το οποίο βασίζεται σε σύλληψη και οργάνωση του εικαστικού Σπύρου Βερύκιου, τη θεωρητική επιμέλεια της σημειολόγου Ίλιας Κατσαρίδου και συντονισμό της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

 

Σαν εννοιακή αφετηρία της έκθεσης έχει χρησιμοποιηθεί η αμερικάνικη ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1966 με τίτλο Fantastic Voyage σε σκηνοθεσία Richard Fleischer και σενάριο Harry Kleiner.

kosmonautes-esoterikou-diastimatos-se-athina-brukselles-kai-tokuo

Η ταινία αναπαριστά τις περιπέτειες ενός υποβρυχίου πληρώματος, το οποίο συρρικνώνεται σε μικροσκοπικό μέγεθος, ώστε να μπορέσει να εισέλθει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα ενός τραυματισμένου επιστήμονα. Η ταινία θεωρήθηκε πρωτότυπη στην εποχή της, κέρδισε και δύο Βραβεία Όσκαρ ενώ είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία προ παραγωγής από τον σκηνοθέτη Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Σύμφωνα με τους στόχους του συνολικού προγράμματος, η έκθεση Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τρόπων των ανθρώπινων αναζητήσεων για την απόκτηση γνώσης, των συζευγμάτων και των διαχωρισμών μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους / μέσα προσέγγισης.

fantastic-voyage-11

Ως σημείο πρωτοβουλίας, στοχεύει στη διερεύνηση της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ του “μικρόκοσμου” και του “μακρόκοσμου”, με εννοιολογική έμφαση στο εσωτερικό ταξίδι ή την παραδοχή ενός εικονιστικού ταξιδιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Όσον αφορά την αντίθεση των εννοιών του εσωτερικού και του εξωτερικού, του μικροκοσμικού έναντι του μακροκοσμικού χώρου, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αντίθεση αλλά συμμετρία και ισομορφία, ή όπως ισχυρίζεται ο Γιούρι Λότμαν, τα όρια ενοποιούνται ακριβώς όπως χωρίζουν.

Η έκθεση παρουσιάζει Έλληνες, Βέλγους και διεθνείς καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μέσων, από Βίντεο, Ζωγραφική, Γλυπτική, Διαδραστικές Εγκαταστάσεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, Παρουσιάσεις.

Στην Αθήνα η έκθεση φιλοξενείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη και σε αίθουσα του Μουσείου Ηρακλειδών. Τα κοινά εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουνίου στις 19:00 στο Μουσείο Ηρακλειδών και στις 20:30 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Θησείο και θα αποτελέσουν το σημείο έναρξης των δύο παράλληλων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και το Τόκυο.

 

fantastic-voyage-6

Χώροι:
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα

Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2018. Η είσοδος είναι ελεύθερη την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Στην υπόλοιπη διάρκειά της είναι επισκέψιμη από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 10:00 – 18:00 με το εισιτήριο εισόδου της έκθεσης «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» που παράλληλα παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο, Αθήνα

Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2018. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρες 20:30 – 22:30 και θα συνοδεύεται με παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.

Στην υπόλοιπη διάρκειά της είναι επισκέψιμη κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρες 20:30 – 22:30 στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων του κοινού

http://www.elculture.gr/blog/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bf%e1%bc%b7%ce%b1-%cf%84%e1%bd%b0-%e1%bc%84%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%b1%e1%bf%a6%cf%84%ce%b1-%cf%84%e1%bd%b0-%ce%ba%ce%ac%cf%84%cf%89/

 

 

 

Κράτα το

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s