Οι γλαύκες της Αφροδίτης Λίτη στο Νομισματικό μουσείο

Στις 7 Ιουνίου  στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, εγκαινιάστηκε η έκθεση:  «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική».

Αφορμή για την έκθεση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα «Μάντω Οικονομίδου» του Ιλίου Μελάθρου σε συνεργασία με την καταξιωμένη γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, αποτελεί ο πανελλαδικής εμβέλειας εορτασμός των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών στον οποίο το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά τα έξι τελευταία χρόνια.

Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Νομισματικού Μουσείου που ως στόχο έχουν τόσο το διαπολιτιστικό διάλογο, όσο και την προβολή στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή καταγράφεται σε αρχαία τέχνεργα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, που το κατέστησαν ένα σταθερό και καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, το Νομισματικό Μουσείο συνεχίζει τον ενδιαφέροντα διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, τον οποίον άρχισε το 2012 με την έκθεση “Κοιτάσματα Πολιτισμού”.

Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική» με την χαράκτρια, και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Βίκυ Τσαλαματά, και συνέχισε το 2014 με την έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες Χαράξεις – Σύγχρονες Προσεγγίσεις» με τον εικαστικό Τάκη Στεφάνου.

Επιλέγοντας ένα θέμα μη αμιγώς νομισματικό, αλλά τόσο επίκαιρο και πρωτοποριακό, το Μουσείο ανασύρει από τις πλούσιες συλλογές του μοναδικά αριστουργήματα μικροτεχνίας, τα οποία συνδιαλέγονται με τη σύγχρονη γλυπτική μέσα από μία λιτή και εμπνευσμένη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού.

 

Εκτίθενται δεκαεπτά δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομίσματα, πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα.

Η μορφή της γλαύκας, του ιερού συμβόλου της θεάς της σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών και τα φύλλα της ελιάς, του δέντρου που οι Αθηναίοι προτίμησαν έναντι του αλόγου του Ποσειδώνα για σύμβολο της πόλης τους, όπως αποδίδονται στις δημιουργίες της εικαστικού, θαρρείς και προέρχονται από νομίσματα της κραταιής Αθήνας των αρχαϊκών και κλασικών χρονών.

Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα γλυπτά έργα τέχνης. Με την τρίμηνη διάρκειά της η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό στην εξωστρέφεια του Μουσείου.

https://rp.news/article/149840/oi-glaykes-tis-afroditis-liti-sto-nomismatiko-moyseio

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s