Ο Σωκράτης στην Αιθιοπία – «Barefoot in Athens – Socrates’ Life»

.

Παρακολούθησα χθες μια συνέντευξη στην εκπομπή  “Hellas Παντού”,  του Αιθιοπιανού ηθοποιού, που ενσαρκώνει το ρόλο του Σωκράτη και συγκινήθηκα με το πάθος του !!!!

Υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα, κ. Νικολάου Πατακιά, το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, ο μεγαλύτερος – και ο μόνος Ομοσπονδιακός – πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, ανεβάζει, στην Αμχαρική (επίσημη Αιθιοπική) γλώσσα, το θεατρικό έργο «Barefoot in Athens – Socrates’ Life» («Bado Egir» στα Αιθιοπικά), που έχει ως θέμα την ζωή του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη.

Το σενάριο βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους Διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» και στην «Απολογία» του Σωκράτη.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας (1917-2017) διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Αιθιοπίας.

Συνολικά, θα δοθούν 52 παραστάσεις, κάθε Κυριακή, ημέρα με την μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στο Εθνικό Θέατρο, επί ένα ολόκληρο χρόνο. Τον Σωκράτη υποδύεται ο διεθνούς φήμης Αιθίοπας ηθοποιός Debebe Eshetu.

 

31960791_917799845047343_3310910659792732160_n

Η επίσημη Πρώτη δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017. Την παράσταση παρακολούθησαν περίπου χίλιοι διακόσιοι (1.200) θεατές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Θεάτρου. Το Θέατρο ήταν κυριολεκτικά κατάμεστο.

Παρέστησαν μέλη της πολυπληθούς διπλωματικής κοινότητας, εκπρόσωποι του Ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, οι Πρόεδροι και μέλη των φορέων της Ελληνικής Κοινότητας κ.α. Για να διευκολύνει την παρακολούθηση του έργου από τους μη ομιλούντες την αμχαρική γλώσσα, η Πρεσβεία μας ετοίμασε και διένειμε εκτενή περίληψή του στα αγγλικά.

Η Πρεσβεία συμμετέσχε ενεργά στην προετοιμασία του έργου, μεταξύ άλλων, δίδοντας κατευθύνσεις για τα κοστούμια, τα σκηνικά και την μουσική του έργου, προσφέροντας τα είδη μακιγιάζ κλπ.

Η πρεμιέρα σημείωσε «μεγαλειώδη» επιτυχία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Αιθιοπίας Dr. Hirut Waldemariam, η οποία εκπροσώπησε την Αιθιοπική Κυβέρνηση και προλόγισε την παράσταση, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τον Έλληνα Πρέσβυ στην Αιθιοπία.

Η κα Υπουργός συνεχάρη θερμά την Πρεσβεία μας, λέγοντας επί λέξει: «Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία κατά τα 100 χρόνια της λειτουργίας της στην Αιθιοπία. Συγχαρητήρια για την διοργάνωση ενός τόσο υπέροχου φόρουμ τέχνης.

Παρουσιάζοντας με αυτό τον θαυμάσιο τρόπο τον Σωκράτη στην Αντίς Αμπέμπα, προσφέρατε την ευκαιρία στο Αιθιοπικό κοινό να γνωρίσει στενά τις διδαχές του και να αισθανθεί πλησιέστερα στην χώρα σας την Ελλάδα και στον πολιτισμό της.»

http://elzoni.gr/html/ent/509/ent.84509.asp

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s