“Ο κύβος ερίφθη” – «Αlea jacta est»

Τα ζάρια και η ιστορία τους!

31944586_10216077296822622_3430590898453348352_n

Πολλές αναφορές έχουν γίνει στην ιστορία εδώ και αρκετά χιλιάδες χρόνια, όσον αφορά την κυβεία ( ζάρια) .

Η σημασία των ζαριών άμεσα συνυφασμένη με την καλοτυχία, έπαιζε καθοριστικής σημασίας ρόλο για τις αποφάσεις όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και ολόκληρων αυτοκρατοριών στα αρχαία χρόνια.

Μάλιστα εκτενή αναφορά γίνεται από τον Αριστοφάνη σε έργο του για τα ζάρια(ως τυχερό παιχνίδι) στην αρχαία Αθήνα!

Διαβάστε το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο που βρήκαμε στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (namuseum.gr)  για την σημασία και την προέλευση των ζαριών στην αρχαιότητα καθώς και την ερμηνεία της γνωστής σε όλους μας φράσης “Ο κύβος ερίφθη”!

Τα ζάρια και η ιστορία τους από αρχαιοτάτων χρόνων

Τα ζάρια (κύβοι) ήταν εξάπλευροι βόλοι με σημειωμένους σε κάθε έδρα αριθμούς από το ένα έως το έξι. Ο κάθε παίκτης τοποθετούσε τα ζάρια σε ένα σκεύος που ονομαζόταν φιμός και, αφού το έσειε, τα έριχνε σε έναν άβακα. Από τον συνδυασμό του αποτελέσματος προέκυπτε η νίκη ή η ήττα στο παιχνίδι. Όπως και σήμερα η καλύτερη ρίψη ήταν οι εξάρες.

Οι κύβοι ήταν αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων όχι μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά σε όλους τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά, όπως πηλό, ελεφαντοστό, οστό και μέταλλο, τους βρίσκουμε συχνά σε τάφους ως κτέρισμα, μαζί με αστραγάλους και πεσσούς, να συντροφεύουν τους νεκρούς στον μεταθανάτιο βίο τους.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Αχαιός ήρωας Παλαμήδης επινόησε τα ζάρια, ώστε οι πολιορκητές της Τροίας να απασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους
Όπως συμβαίνει και σήμερα, η επιτυχία στα τυχερά παιχνίδια είναι άρρηκτα δεμένη με την έκφραση της ενδόμυχης ανάγκης του ανθρώπου για καλή τύχη, πρόγνωση του μέλλοντος και ευόδωση των επιθυμιών του.

Ως προστάτες των κυβευτών, δηλ. των παικτών ζαριών, εθεωρούντο οι θεοί Ερμής και Παν. Οι Σικελοί και αρχαίοι Έλληνες, ιδίως οι Αθηναίοι, επιδίδονταν με ιδιαίτερη ζέση στην κυβεία, δηλ. στο παίξιμο των ζαριών.

Ο Αριστοφάνης, μάλιστα, διακωμώδησε το πάθος των Αθηναίων συμπολιτών του, οι οποίοι ασκούνταν στην κυβεία σε ειδικούς, συνήθως κακόφημους, χώρους, ακόμη και στο ιερό της Αθηνάς Σκιράδος, δίπλα στην Ιερά Οδό, όπου φαίνεται πως χάθηκαν πολλές περιουσίες.

Εξαιρετικά διαδεδομένο ήταν το παιχνίδι αυτό και στην αρχαία Ρώμη και το Βυζάντιο, όπου είχε εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα και είχε γίνει απόπειρα να καταργηθεί διά νόμου.

Η συνήθεια της πρόγνωσης του μέλλοντος και της αποφασιστικής κρίσης μέσω κύβων, αποτυπώνεται ανάγλυφα σε μία παροιμιώδη ρήση του Ιούλιου Καίσαρα. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Σουητώνιος αναφέρει ότι ο στρατηλάτης κατά την κρίσιμη στιγμή της διάβασης του ποταμού Ρουβίκωνα (10 Ιανουαρίου 49 π.Χ.) και της έναρξης της νικηφόρου πορείας και τελικής επίθεσης κατά της δημοκρατικής Ρώμης, αναφώνησε: «alea jacta est» ή «jacta alea est», δηλαδή, «ο κύβος ερρίφθη» (λατ. Alea=κύβος). Συνέπεια της ενέργειας αυτής υπήρξε η ουσιαστική κατάλυση της ρωμαϊκής δημοκρατίας, με τελική κατάληξη την ίδρυση λίγο αργότερα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Υλικό: Πηλός (ΒΣ 95), Χαλκός (Χ 7515)
Προέλευση: Σούνιο (ΒΣ 95), Άγνωστη (Χ 7515).
Χρονολόγηση: 580-570 π.Χ.

Από ότι φαίνεται πολλές φορές τα χούγια και οι “καλές” συνήθειες κρατάνε χιλιάδες χρόνια.

http://casinopolis.org/ta-zaria-kai-i-istoria-tous/

Κράτα το

3 comments on ““Ο κύβος ερίφθη” – «Αlea jacta est»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s