Platon (Antoniou) – O βασιλιάς της φωτογραφίας

Born in London in 1968, Platon was raised in the Greek Isles until his family returned to England in the 1970’s. He attended St. Martin’s School of Art and after receiving his BA with honors in Graphic Design, went on to receive an MA in Photography and Fine Art at the Royal College of Art.

 

 

Ο Πλάτων Αντωνίου είναι ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους του κόσμου και ο Έλληνας που έχει αποτυπώσει με τον φακό της κάμεράς του περισσότερους από 130 πολιτικούς ηγέτες και δεκάδες διάσημοι καλλιτέχνες, έχοντας, έτσι, κερδίσει μία σημαντική θέση στην κορυφή των πιο επιδραστικών φωτογράφων όλων των εποχών.

Τα ξεχωριστού στυλ και, κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρα, πορτρέτα του έχουν κοσμήσει τα μεγαλύτερα περιοδικά της Αμερικής, όπως τα Rolling Stone, New York Times Magazine, Vanity Fair, Esquire, GQ και το Sunday Times Magazine.

Έχει καταγράψει στιγμές ανθρώπων της διπλανής πόρτας, αλλά των συγκρούσεων στην Μπούρμα της Αιγύπτου διακινδυνεύοντας τη ζωή του. Πλέον, χαρακτηρίζεται ως «χαρισματικός ομιλητής», λόγω των εμπνευστικών ομιλιών, του και «αναζητητής της αλήθειας πίσω από τη δύναμη», εξαιτίας της επιδίωξής του να φανερώνει μέσα από τις φωτογραφίες του όσο το δυνατόν περισσότερο το «πραγματικό πρόσωπο» των ισχυρών μορφών των οποίων αναλαμβάνει τις φωτογραφίσεις.

Ο Πλάτων Αντωνίου γεννήθηκε το 1968 στο Λονδίνο, από Έλληνα πατέρα και βρετανίδα μητέρα. Ο πατέρας του, σημαντικός αρχιτέκτονας που είχε συνεργαστεί και με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Δοξιάδη, αποφάσισε την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπου ο Πλάτων πέρασε κάποια χρόνια στην Αθήνα και σχεδόν όλα τα παιδικά του καλοκαίρια στην αγαπημένη του Πάρο.

Αργότερα, η οικογένεια Αντωνίου επέστρεψε στο Λονδίνο, πόλη στην οποία οι ευκαιρίες απασχόλησης για τον πατέρα του ήταν μεγαλύτερες, όμως οι εικόνες της Ελλάδας, και δη της νησιωτικής Ελλάδας, είχαν αποτυπωθεί στο μυαλό του φωτογράφου.

Πηγή:http://www.platonphoto.com/

 

Παρακολούθησε μαθήματα στη Saint Martin’s School of Art, πήρε BA στο Graphic Design και, στη συνέχεια, MA στη φωτογραφία και τις καλές τέχνες στο Royal College of Art. Η πρώτη του δουλειά ήταν όντας ακόμα φοιτητής,, όταν είχε επιλεχθεί από ένα πρακτορείο προκειμένου να φωτογραφίσει τον Anthony Hopkins για μια διαφήμιση της ταινίας του «Hannibal Lector».

Η αγγλική Vogue αναφερόταν σε αυτόν σημειώνοντας πως ήταν ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης που στο μέλλον θα έκανε σπουδαία πράγματα. Λίγο αργότερα, άρχισε να συνεργάζεται με το βρετανικό περιοδικό, ώσπου τον κάλεσε ο ίδιος ο John Kennedy Jr να δουλέψει για το δικό του, «George».

Η συνεργασία που άνοιξε τον δρόμο στον «Platon» για να γίνει ο φωτογράφος των ισχυρών ήταν σίγουρα αυτή με το περιοδικό Time, για το οποίο έχει ήδη φωτογραφίσει 20 εξώφυλλα. Το 2007, έβγαλε την περίφημη φωτογραφία του Βαλντιμίρ Πούτιν, ως Προσωπικότητας της Χρονιάς και εξασφάλισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo Contest. Για τον Πρόεδρο της Ρωσίας παραδέχτηκε πως «Θυμάμαι να νιώθω την ανάσα του Πούτιν στο πρόσωπό μου και πίσω μου να παραμονεύουν τα άτομα της ασφάλειάς του. Όταν βγήκα από το στούντιο, είδα να βρίσκονται απέναντι αγκυροβολημένοι σκοπευτές».

 

Πηγή:http://www.platonphoto.com/

 

Ακολούθησε, έναν χρόνο μετά, η υπογραφή συμβολαίου με πολύ υψηλή αμοιβή για το περιοδικό New Yorker, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στη φωτογράφηση του Ομπάμα σε διάφορες φάσεις της πορείας του, αρχής γενομένης από την ορκωμοσία του. Δύο από τις φωτογραφίες που τράβηξε κατά της συνεργασία αυτή με το περιοδικό κέρδισαν ASME Awards το 2009.

Το 2010, εξέδωσε το λεύκωμα «Power» με φωτογραφίες εκατό ηγετών, μεταξύ των οποίων ήταν οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μπένζαμιν Νετανιάχου, Τόνι Μπλερ και ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ, το 2011, τιμήθηκε με το υψηλού κύρους Peabody Award, λόγω μίας συνεργασίας με το New Yorker και με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί του θέματος της Κοινωνίας των Πολιτών της Ρωσίας.

Την ίδια χρονιά, βρέθηκε επτά εκατοστά από τον πιο διαβόητο δικτάτορα της ιστορίας, τον Μουαμάρ αλ Καντάφι, εστιάζοντας στα μαύρα μάτια που τον κοίταζαν άγρια μέσω του φακού του. «Δεν υπήρχε τίποτα μέσα τους» είπε στο Time «Ήταν σαν η ψυχή του να είχε παρθεί μακριά από το κεφάλι του».

Το 2012, αποφάσισε να ξεφύγει από τα πορτρέτα διάσημων και να ασχοληθεί με την Ελλάδα, φωτογραφίζοντας απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, παραδοσιακές φυσιογνωμίες, εικόνες που αποπνέουν την αύρα της χώρας. Η συλλογή του με τίτλο «Greece» παρουσιάστηκε στο Παρίσι. Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην Πάρο, την οποία και χαρακτηρίζει πνευματική γενέτειρά του, καθώς εκεί, στο σπίτι του θείου του ήταν που μεγάλωσε μέχρι τα επτά του χρόνια, προτού φύγει με την οικογένειά του για τις ΗΠΑ.

 

Πηγή:http://www.platonphoto.com/

 

Φέτος, συμμετέχει στο «Lavazza calendar» και την καμπάνια του Lavazza, μια προσπάθεια δεκαεφτά πρεσβευτών της βιωσιμότητας του πλανήτη, προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των πολιτών, των ινστιτούτων και των εταιρειών στο να επιτύχουν τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

 

 

Πηγή:http://www.lavazza.com

 

Σε συνέντευξή του στη Lifo, μίλησε για τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που έλαβε μέσα από τις επαγγελματικές συναντήσεις του με το πλήθος των διασημοτήτων και παγκόσμιων πολιτικών αρχηγών. «Πανίσχυροι ηγέτες που έχουν αγνοήσει, ακόμα και ακυρώσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα τυχαίνει να είναι πολύ γοητευτικοί -ενδεχομένως να μην είχαν αυτές τις θέσεις αν δε διέθεταν κι αυτήν τη γοητεία.

Κι εμείς, που βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά, σπεύδουμε πολλές φορές να τους περιγράψουμε ως δισδιάστατους, γραφικούς τύπους, αλλά δεν είναι. Είναι τρισδιάστατοι και μάλιστα διαθέτουν ένα φυσικό, και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνο, χάρισμα. Αυτό ακριβώς καλούμαι εγώ να αναγνωρίσω, να καταγράψω και με κάποιον τρόπο να το μεταφέρω στον κόσμο».

Η πρόθεσή του κρατώντας τη μηχανή στα χέρια και στεκόμενος απέναντι από ανθρώπους που «έχουν αφοσιωθεί σε έναν στόχο και τους οποίους καλούμουν να φωτογραφίσω, ανθρώπους που είναι ταυτόχρονα στρατευμένοι, αλλά και με αυτοπεποίθηση είναι πώς θα τους κάνω να γίνουν οι εμπνευστές ενός κοινού αγώνα. Γι’ αυτό πάντα λέω ότι ποτέ δεν βλέπω τον εαυτό μου ως φωτογράφο, αλλά ως φορέα ενός μηνύματος».

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που θυμάται με τον Μοχάμεντ Άλι, «με τον οποίο είχα την τύχη να περάσω μαζί τις τελευταίες του ώρες και να του κάνω το τελευταίο του πορτρέτο προτού πεθάνει. Θυμάμαι να του λέω πόσο σπουδαίος είναι, πόσο μεγάλη τιμή ήταν που βρισκόμουν μαζί του και να του ζητάω να μου διδάξει κάτι ανάλογο, πώς ακριβώς κατάφερε να γίνει ένα τέτοιο μέγεθος και να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά.

Τότε εκείνος, αφού δεν μπορούσε να μιλήσει δυνατά επειδή ήταν πολύ άρρωστος, έσκυψε στο αυτί και μου είπε ψιθυριστά «Θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι: δεν ήμουν τόσο τρομερός όσο έλεγα». Και όταν εγώ του είπα ενθουσιασμένος

«Αυτή είναι πραγματικά η πιο ουσιαστική εξομολόγηση που έχω ακούσει!», δέχτηκα την απάντηση που θα μου μείνει για πάντα «Δεν κατάλαβες καλά, δεν ήμουν εγώ σπουδαίος, αλλά οι άνθρωποι που είδαν τον εαυτό τους σε μένα, που είδαν τους ίδιους στους αγώνες μου, που ταύτισαν τις δικές τους αγωνίες με τις δικές μου». Και αυτό ακριβώς θέλω να κρατήσεις• αν καταφέρεις να κάνεις τους ανθρώπους να δουν τον εαυτό τους στις ιστορίες που εσύ ενσαρκώνεις, τότε ίσως έχεις την ευκαιρία να καταφέρεις κάτι σημαντικό και υπέροχο». Αλλά και πάλι, αυτό δεν έχει ακριβώς να κάνει με σένα, αφού εσύ είσαι απλός ο γεφυροποιός κι αυτός που φέρει το μήνυμα. Απλώς, μόλις έχεις ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα, πρέπει να τον φέρεις εις πέρας».

Πηγή:http://www.platonphoto.com/

 

Ο Platon, όπως είναι ευρέως γνωστός, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με τα έργα του. Το «PLATON’S REPUBLIC» είναι μια αναδρομική συλλογή στα πρώτα του έργα, το «POWER» εμπεριέχει εκατό πορτρέτα από τους παγκόσμιους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, το «CHINA: THROUGH THE LOOKING GLASS», που είναι μία συνεργασία με το Metropolitan Museum of Art και το «SERVICE», που ήταν αφιερωμένο στους άντες και τις γυναίκες του Αμερικάνικου Στρατού, τις σωματικές και ψυχολογικές τους πληγές και τα έντονα συναισθήματα που περιβάλλουν όσους υπηρετούν στον Στρατό.

Επιπλέον, εκπροσωπείται από την Washington Speakers Bureau, έχει προσκληθεί ως βασικός ομιλητής περί της ηγεσίας στο World Economic Forum στα Davos, Chanel, Nike, Yale University, Oxford University, Wharton University, την Εθνική Έκθεση Πορτρέτων στο Λονδίνο και στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης. Έχει, επίσης, εμφανιστεί σε διαφόρων ειδών τηλεοπτικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του Charlie Rose (PBS), Morning Joe (MSNBC), Fareed Zakaria’s GPS (CNN) and the BBC World News.

Ο Πλάτων Αντωνίου έχει πει στο παρελθόν «Αν ο παράδεισος είχε ένα όνομα, θα ήταν οι Λεύκες της Πάρου. Εκεί επιστρέφω κάθε καλοκαίρι, εκεί παντρεύτηκα, εκεί ονειρεύομαι ακόμα», εξομολογούμενος την αγάπη που τρέφει για το νησί των Κυκλάδων, την ελληνική παράδοση και κουλτούρα!

 

Platon (Antoniou) Photographer

After working for British Vogue for several years, he was invited to NY to work for the late John Kennedy Jr. and his political magazine, ‘George’. After shooting portraits for a range of international publications including Rolling Stone, the New York Times Magazine, Vanity Fair, Esquire, GQ and the Sunday Times Magazine, Platon developed a special relationship with Time magazine, producing over 20 covers.

In 2007 Platon photographed Russian Premier Vladimir Putin for Time Magazine’s Person Of The Year Cover. This image was awarded 1st prize at the World Press Photo Contest. In 2008 he signed a multi-year contract with the New Yorker. As the staff photographer, he has produced a series of large-scale photo essays, two of which won ASME Awards in 2009 and 2010. Platon’s New Yorker portfolios have focused on many themes including President Obama’s Inauguration, the U.S Military, portraits of world leaders and the Civil Rights Movement.

The following year, Platon teamed up with the Human Rights Watch to help them celebrate those who fight for equality and justice in countries suppressed by political forces. These projects have highlighted human rights defenders from Burma as well as the leaders of the Egyptian revolution. Following his coverage of Burma, Platon photographed Aung San Suu Kyi for the cover of Time – days after her release from house arrest.

In 2011, Platon was honored with a prestigious Peabody Award for a collaboration on the topic of Russia’s Civil Society with The New Yorker Magazine and Human Rights Watch. Platon’s first monograph ‘Platon’s Republic’, was published in 2004 by Phaidon Press. T

o coincide with its publication, the work was exhibited internationally, in London at the ex-Saatchi Gallery as well as the Milk Gallery in New York. His second book, ‘Power’ – a collection of portraits of over 100 world leaders – was published in 2011 by Chronicle and following its success was selected by Apple to be released as an app. The book includes portraits of Barack Obama, Mahmoud Ahmedinejad, Dmitry Medvedev, Benjamin Netanyahu, Hugo Chavez, Mahmoud Abbas, Tony Blair, Robert Mugabe, Silvio Berlusconi, and Muammar Qaddafi.

In recent years, public speaking has progressively played a major role in Platon’s career as communicator and storyteller. He has been invited to be a keynote speaker at the World Economic Forum in Davos, Yale, the London School of Economics, the National Portrait Gallery in London and the International Center of Photography in NY. He has also appeared on a range of television media including Charlie Rose (PBS), Morning Joe (MSNBC), Fareed Zakaria’s GPS (CNN) and the BBC World News.

Between 2011-2013, Platon’s work has been exhibited in galleries both domestically and abroad. He has exhibited in New York at the Matthew Marks Gallery and the Howard Greenberg Gallery, as well as internationally at the Colette Gallery in Paris, France.

The New York Historical Society also exhibited a solo show of Platon’s Civil Rights photographs, which remain as part of the museum’s permanent collection. Other permanent collections holding Platon’s photography include The Florida Museum of Photographic Arts in Tampa, Florida and The Westlicht Museum for Photography in Vienna, Austria. Platon’s advertising credits include the United Nations Foundation, Credit Suisse Bank, Exxon Mobil, Diesel, the Wall Street Journal, Motorola, Nike, Converse, Verizon, Vittel, Levi’s, IBM, Rolex, Ray-Ban, Tanqueray, Kenneth Cole, Issey Miyake, Moschino, Timex and Bertelsmann among others. Platon lives in New York with his wife, daughter and son.

(Source: www.platonphoto.com)

https://www.all-about-photo.com/photographers/photographer/377/platon-antoniou

https://www.ellines.com/erga-ellinon/4029-o-basilias-ton-portreton/

 

Advertisement

5 comments on “Platon (Antoniou) – O βασιλιάς της φωτογραφίας

  1. Ωραίος άνθρωπος και έχει στόχους..Χαίρομαι που έμαθα γιαυτόν και θα παρακολουθώ την πορεία του. Οι σκέψεις του Μοχάμεντ Αλι είναι απόσταγμα σοφίας.. Δεν έμειναν μόνο στον φωτογράφο . Τις μοιράστηκε και μείναν’ και σε μένα τώρα! Νάσαι καλά Έφη μου!! Υπέροχη ανάρτηση!

    Liked by 1 person

    • Βεατρικη μου εχουμε τοσους σπουδαιους συμπατριωτες μας να αναδειξουμε και αναλωνομαστε ολοι μας στα λαμογια και στις διαφθορες τους!!!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s