Conservation of Tutankhamun’s Tomb Completed

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του τάφου του Τουταγχαμών

 

 

LOS ANGELES, CALIFORNIA—Live Science reports that conservators from the Getty Conservation Institute and the Egyptian Ministry of Antiquities have completed a decade-long project to restore the 3,000-year-old tomb of Tutankhamun and upgrade its infrastructure.

Tutankhamun began his rule during the New Kingdom, around 1336 B.C., at the age of nine, and died in his late teens. His mummy remains in the tomb.

The project included stabilizing the structure’s wall paintings, which have been marked with brown spots since at least 1922, when Howard Carter discovered the tomb in Egypt’s Valley of the Kings.

The scientists determined the spots were dead microbes that had grown into the paint, and could not be removed without inflicting damage on the artworks.

A new ventilation system to control the dust, carbon dioxide, and humidity brought by visitors has been installed, along with new barriers, walkways, platforms, and signage. For more, go to “Tut’s Mesopotamian Side.”

tutankhamun-tomb-restored

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον τάφο του Φαραώ της Αιγύπτου, Τουταγχαμών.

Το συγκεκριμένο σημαντικό έργο ήταν μία κοινή πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προστασίας Getty με έδρα το Λος Άντζελες και του αιγυπτιακού υπουργείο Αρχαιοτήτων. Περιελάμβανε τη σταθεροποίηση των τοιχογραφιών που διακοσμούν τον τάφο, καθώς και ένα νέο σύστημα εξαερισμού που θα περιορίσει τη φθορά του μνημείου στο μέλλον.

«Η συντήρηση και η διατήρηση είναι σημαντική για το μέλλον, ώστε να επιζήσει για πάντα αυτή η κληρονομιά και αυτός ο μεγάλος πολιτισμός», δήλωσε ο Zahi Hawass, αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο Τουταγχαμών γεννήθηκε κατά την περίοδο του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου, περίπου το 1341 π. Χ.

Έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου σε ηλικία 9 ετών και πέθανε πριν συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής. Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter. Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση τότε ήταν ασύλητος.

Σε αντίθεση με άλλους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, που έγιναν στόχος των τυμβωρύχων στην αρχαιότητα, ο τάφος του Τουταγχαμών βρέθηκε άθικτος. Φαίνεται πως η πρόσβαση για τους τυμβωρύχους ήταν δύσκολη εξαιτίας της λάσπης και των βράχων που εμποδίζουν την είσοδο.

Η ομάδα του Κάρτερ αφαίρεσε πολλά αντικείμενα από το μνημείο μέσα σε μια δεκαετία και από τότε ο τάφος είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Όμως οι πάρα πολλοί επισκέπτες έφεραν μαζί τους και σκόνη.

Αυτό, μαζί με τις αλλαγές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, απειλούσαν το ευαίσθητο περιβάλλον εντός του τάφου. Οι εργασίες αποκατάστασης περιλάμβαναν και έρευνα πάνω στα μυστηριώδη καφέ σημάδια πάνω στις τοιχογραφίες, για τα οποία υπήρχε η υποψία πως αναπτύσσονταν σαν μύκητες.

Oι ειδικοί επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι όμως νεκροί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν εξαπλωθεί από τότε που ο Carter άνοιξε τον τάφο το 1922. Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί είχαν αναπτυχθεί πάνω στο στρώμα χρώματος, επομένως δε θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τις τοιχογραφίες χωρίς να προκληθεί ζημιά.

tutsarcophagus2007

Το μεγαλύτερο διάστημα που γίνονταν οι εργασίες αποκατάστασης το μνημείο ήταν ανοιχτό στο κοινό. Εκεί βρίσκονται ακόμα κάποια από τα αυθεντικά αντικείμενα που βρέθηκαν το 1922, καθώς η μούμια του Τουταγχαμών.

«Όλα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να προστατευθούν, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας ανασκαφής που , όπως ορίζεται στην αρχαιολογία, κατέστρεψε ένα αρχαιολογικό μνημείο στη διαδικασία του σκαψίματος» λέει ο αιγυπτιολόγος Kent Weeks σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Getty.

Πρόσθεσε πως οι συντηρητές είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες σε μία σύγχρονη αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο. «Τα αντικείμενα που αφαιρούνται από το μνημείο είναι χρήσιμα σε μας στο βαθμό που έχουμε καταγράψει πού και πώς βρέθηκαν», καταλήγει.

https://www.archaeology.org/news/7323-190123-tutankhamun-tomb-restored

Πηγή: www.lifo.gr

Κράτα το

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s