How Cadbury’s put the chocolate into Easter

.

 

Νοσταλγικές εικόνες της Cadbury από το πρώτο σοκολατένιο αβγό το 1875

One of the most iconic brands in existence, Cadbury’s distinctive purple and white logo has been a stalwart image on confectionery shelves across the UK for over a century – and never more so than at Easter.  

As the supermarkets and shops begin once again to overspill with chocolate chicks, bunnies and eggs in the run up to Good Friday, a historic set of pictures shows the evolution of the Cadbury’s Easter Egg.

From the very first dark chocolate egg made in 1875, to the birth of the crème egg in 1971, and today’s mass production of the popular milk chocolate egg, these photos give a fascinating insight into the development of one of our tastiest traditions.

Cadbury’s began in 1824 when John Cadbury opened a shop in Bull Street selling, among other things cocoa and drinking chocolate, which he prepared himself using a pestle and mortar.

The Cadbury manufacturing business was born in 1831, when John Cadbury decided to start producing on a commercial scale and bought a four-storey warehouse in nearby Crooked Lane.

Only a few years later in 1875 Cadbury produced their first Easter egg.

The earliest eggs were made with dark chocolate and had a smooth, plain surface. They were filled with sugar-coated chocolate drops known as ‘dragees’.

An intricately decorated cardboard presentation shell for Cadbury's Easter Eggs used between 1920-1925

An intricately decorated cardboard presentation shell for Cadbury’s Easter Eggs used between 1920-1925

Later Easter eggs were decorated and had their plain shells enhanced with chocolate piping and marzipan flowers.

Cream-filled eggs first appeared back in 1923. But the Cadbury Creme Egg we know and love today didn’t hit the shelves until 1971.

Sales really took off in 1975, when Cadbury Creme Egg became a cult through the power of TV advertising.

The eggs are delivered to the trade for sale between January and Easter every year. About 1.5 million Cadbury Creme Egg eggs can be made every day at the Bournville factory. They’re made in two halves, both filled with white and one additionally filled with yellow fondant.

The two halves are closed together quickly and there it is – a Cadbury Creme Egg. With its milk chocolate shell, creme fondant and yellow ‘yolk’ Cadbury Creme Egg is absolutely unique in the market, and over 200 million of them are sold in the UK every year.

Η εταιρία Cadbury είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βρετανική ιστορία και ειδικά με την περίοδο του Πάσχα, αφού το χαρακτηριστικό μοβ και άσπρο λογότυπό της κυκλοφορεί στην αγορά για πάνω από έναν αιώνα.

Με αφορμή λοιπόν τα σοκολατένια αβγά που έχουν ήδη κατακλύσει τα καταστήματα, ένα σύνολο ιστορικών φωτογραφιών δείχνουν την εξέλιξη του πασχαλινού αβγού της Cadbury όλα αυτά τα χρόνια.

Από το πρώτο αβγό μαύρης σοκολάτας το  1875 μέχρι τη γέννηση του αβγού crème το 1971 και τη σημερινή μαζική παραγωγή αβγών με σοκολάτα γάλακτος, οι φωτογραφίες δίνουν μια συναρπαστική εικόνα για την εξέλιξη μιας από τις πιο νόστιμες βρετανικές παραδόσεις. Η ιστορία της Cadbury ξεκίνησε το 1824, όταν ο John Cadbury άνοιξε ένα μαγαζί στην Bull Street, όπου πουλούσε μεταξύ άλλων, κακάο και σοκολάτα ρόφημα που προετοίμαζε ο ίδιος με γουδοχέρι και γουδί.

Το κατασκευαστήριο γεννήθηκε το 1831, όταν ο John Cadbury αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή σε εμπορική κλίμακα και αγόρασε μία τετραώροφη αποθήκη στην Crooked Lane. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1875, η Cadbury δημιούργησε το πρώτο πασχαλινό αβγό με μαύρη σοκολάτα.

Στο πέρασμα των χρόνων η Cadbury εξέλιξε τα σοκολατένια αβγά, καταφέρνοντας να συνδέσει το όνομά της με την σοκολάτα και φυσικά τα πασχαλινά αβγά. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πωλούνται 200 εκατομμύρια σοκολατένια αβγά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

http://joytv.gr/

 

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2605076/How-Cadburys-chocolate-Easter-Nostalgic-images-Brits-sweet-trip-memory-lane-right-egg-1875.html

 

 

14 comments on “How Cadbury’s put the chocolate into Easter

    • Life is like a chocolate box,
      Each chocolate is like a portion of life,
      Some are crunchy, some are nutty,
      Some are soft, but all are DELICIOUS.

      Sweet kisses Ribana ❤

      Like

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Πότε δεν είχα κάτσει να σκεφτώ πόσο παλιά είναι τα σοκολατένια αυγά! Χρόνια πολλά με υγεία!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s