The Old Shop with shells turned into an oil dynasty!

.

To Παλαιοπωλείο µε τα κοχύλια που µετατράπηκε σε δυναστεία πετρελαίου!

The name of the global oil company “Shell” is, oddly enough, a reminder of the victorian love of conchology.

the-conchologist-e1519849270442

 

In 1833 one Marcus Samuel opened such a shop selling shells, curios, and other trinkets to natural history enthusiasts. By 1851 Marcus was described in the census as a ‘shell merchant’ and was listed as proprietor of ‘The Shell Shop’ in Houndsditch. He later formed the ‘Shell Transport and Trading Company.’ In 1882 his son (Marcus Junior) while travelling in the Caspian Sea, saw a potential for exporting oil from the region. He commissioned the world’s first purpose-built oil tanker and named the tanker the Murex, Latin for a type of snail shell, as a nod to the company’s beginnings. The first logo (1901) was a mussel shell, but by 1904 it was replaced with a scallop shell.

And so it has remained ever since.

Πάνω από 100 χρόνια το έµβληµα της Shell µε το κοχύλι αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιµα σήµατα στον κόσµο. Σύµφωνα µε έρευνες µάλιστα, µόνο ο Άγιος Βασίλης έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε αναγνωρισιµότητα το έµβληµα της Αγγλο-Ολλανδικής επιχείρησης πετρελαίου και χηµικών.

Η επιλογή του κοχυλιού ως λογότυπο και σήµα κατατεθέν της µεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρίας πετρελαίου στον κόσµο έχει διατηρηθεί ως φόρος τιµής για τους ιδρυτές της εταιρίας που έµελλε να µετεξελιχθεί σε κολοσσό. Η ιστορία της Shell ξεκινάει όταν ο  Μάρκους Σάµιουελ ανοίγει ένα µικρό παλαιοπωλείο στο Λονδίνο.

Μετά από κάποια οικογενειακή εκδροµή στην παραλία, τα παιδιά του Σάµιουελ εντυπωσιάζονται από τα θαλάσσια όστρακα και µαζεύουν µερικά για το σπίτι. Ο πατέρας τους παρατηρώντας τα κοχύλια, αποφασίζει να τα καθαρίσει και να τα πουλήσει στις πολυσύχναστες παραλίες της Αγγλίας.

Αυτή ήταν η αφορµή για να ξεκινήσει την εισαγωγή εξωτικών κοχυλιών από την Ανατολή, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε στο µαγαζί του.

Το κατάστηµα ονοµάζεται «The Shell Shop». Οι δουλειές πηγαίνουν καλά και η µικρή επιχείρηση αρχίζει να αποκτάει «άκρες» σε όλη σχεδόν την Ασία, κάτι το οποίο εκµεταλλεύονται στη συνέχεια οι δύο γιοι του Σάµιουελ που αναλαµβάνουν την εταιρία το 1870 µετά το θάνατό του.

Το 1878 ο Μάρκους Σάµιουελ ο νεότερος, διαβλέπει µια µεγάλη εµπορική ευκαιρία στον τοµέα πώλησης παραφίνης που την εποχή εκείνη έχει µεγάλη ζήτηση. Δώδεκα χρόνια µετά, σ ένα επαγγελµατικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη παρατηρεί τα τάνκερ που περιµένουν να γεµίσουν µε ρωσικό πετρέλαιο µε προορισµό την Ανατολή, όπου θα χρησιµοποιούνταν σε λάµπες και φούρνους.

Ο Σάµιουελ τζούνιορ προβλέπει ότι η πώληση πετρελαιοειδών έχει µεγάλες προοπτικές στην περιοχή της Ανατολής. Όµως το µεγαλύτερο εµπόδιο ονοµαζόταν Standard Oil Co., µια πανίσχυρη αµερικάνικη επιχείρηση που ανήκε στον Ροκφέλερ και έλεγχε τα αποθέµατα πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσµο.

Mια νέα δυναστεία γεννιέται! Τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να κινηθούν µε απόλυτη µυστικότητα και να αναζητήσουν µια ασφαλή πηγή, µακριά από την Standard Oil, η οποία θα τους κατατρόπωνε αν αντιλαµβανόταν κάτι ύποπτο, ρίχνοντας τις τιµές.

Τα αδέλφια χρησιµοποιούν τις διασυνδέσεις τους και συµφωνούν να αγοράσουν πετρέλαιο από την Κασπία και να το µεταφέρουν στην Ανατολή. Για να επιτύχουν χαµηλότερο µεταφορικό κόστος, µεταφέρουν το πετρέλαιο χύµα µέσα σε τάνκερ, αντί για βαρέλια που θα µεταφέρονταν µε τα παραδοσιακά µεταφορικά πλοία.

Το εγχείρηµα πετυχαίνει αλλά τα προβλήµατα δεν σταµατάνε εκεί. Την εποχή εκείνη η µόνη οικονοµική διαδροµή είναι µέσω της διώρυγας του Σουέζ (σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα πλοία θα έπρεπε να κάνουν το γύρο της Αφρικής).

Οι Αρχές όµως είχαν απαγορεύσει κατά το παρελθόν, τη διέλευση πλοίων που µετέφεραν πετρέλαιο για λόγους ασφαλείας. Ο Μάρκους Σάµιουελ ο νεότερος δεν το βάζει κάτω. Σχεδιάζει µε την βοήθεια ενός µηχανικού, ένα τάνκερ το οποίο τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνταν από τις Αρχές του Σουέζ και η επιχείρηση παίρνει το δρόµο της!

κατάλογος
Το κοχύλι γίνεται παγκόσµιο σύµβολο! Το 1892, το πρώτο τάνκερ της εταιρίας µε την ονοµασία Murex είναι γεγονός! Ενώ σύντοµα κατασκευάζονται άλλα 14.

To Murex παίρνει το όνοµά του από ένα κοχύλι που είχε στη συλλογή του ο Σάµιουελ και το οποίο το είχε δώσει στον καπετάνιο για να διακοσµήσει το κατάστρωµα. Την ίδια χρονιά το Murex αποτελεί το πρώτο τάνκερ που περνάει το Σουέζ φορτωµένο µε τόνους ρωσικής κηροζίνης, σπάζοντας οριστικά το µονοπώλιο της Standard Oil.

Το 1897 ο Σάµιουελ, θέλοντας να τιµήσει τον πατέρα του, ονοµάζει την εταιρία «Shell Transport and Trading Co.» και καθιερώνει ως σήµα το κοχύλι.

How the Victorian Craze for Conchology became a Billion-dollar Business

http://docplayer.gr/6339328-Success-stories-shell-to-kohyli-os-pagkosmio-symvolo.html

Κράτα το

25 comments on “The Old Shop with shells turned into an oil dynasty!

    • Xaxaxa!!! Κατάλαβες Βεατρίκη μου για κοχύλια ξεκίνησαν …. και που κατέληξαν!! Φιλάκια πολλά!!!!

      Liked by 1 person

    • The Shell name

      The origin of the Shell name can be traced back to the seashells that Marcus Samuel senior imported from the Far East during the late 19th Century. When his sons Marcus junior and Samuel were looking for a name for the kerosene that they were exporting to Asia, they chose Shell.

      As kerosene sales came to dominate the business’s turnover, the name was adopted for the new import-export organisation that was set up in 1897 – the Shell Transport and Trading company.

      The Shell name briefly took a back seat in 1907 when the company was merged with Royal Dutch to form, the Royal Dutch Shell Group, but the newly formed business quickly became known as Shell for short.

      Like

  1. Pingback: The Old Shop with shells turned into an oil dynasty! – worldtraveller70

  2. I’ve learned something new today! 🙂

    On another topic i’d just like to mention that i love your choices of poems to add in your comments on people’s blogs!

    Liked by 1 person

Leave a comment