Botanical Garden: Athens’ Overlooked Treasure

More than 500 species of plants and trees can be found in the Botanical Garden

Τι θα λέγατε για μια κοντινή, μα πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας, που θα σας φέρει πιο κοντά στην ομορφιά της φύσης; Σας μιλάμε για το Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή αλλιώς το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απίστευτη οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα.

If you’re looking for peace and quiet the Athens Botanical Garden is the place to find it, even on Sundays, when children romp around its grounds.

The garden’s administrator, Athens University forestry professor Stelios Soulios, says that 30,000 students visit the Botanical Garden each year, with hundreds of neighbors making use of its grounds for a simple stroll on weekdays and weekends.

The world’ s first botanical garden was created in Athens in the 4th century BC by Aristotle’s student, Theophrastos, considered to be the founding father of botany.

 

The Botanical Garden proper is located a few kilometers to the west, in Haidari, and it is the Eastern Mediterranean’s largest garden of its kind, named after its donors Ioulia and Alexandros Diomedes.

20190511_135913

Its story begins around 1950, with Alexandros Diomedes’s decision to donate part of his sizable fortune to the University of Athens for the creation of a foundation in his name, administered by the university ever since. Diomedes’s dream came to fruition after a 1961 decision by the Ministry of Agriculture to grant the foundation a forested area, today’s Botanical Garden.

Of special interest to experts and amateur aficionados alike is the endemic chasmophyte plant, growing in the crags of the garden’s limestone hills. Visitors will surely appreciate the sight of resilient bellflowers (Campanula saxatillis), sprouting among sturdy rocks, Fritillaria lilies, wild cyclamen, winter lilies and numerous native orchids, adding their bold colors to the autumnal ochre. Kept in the Botanical Garden’s herbarium are over 19,000 dried plant samples, the majority of which were collected from nature reserves, while the foundation’ s Genetic Bank hosts gametes from more than 800 species.

gallery_7

Ο βοτανικός αυτός κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στα Δυτικά προάστια της Αθήνας. Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher.

Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975. Από τότε, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές.
Περνώντας την είσοδο του κήπου, ένας μαγικός κόσμος γεμάτος λυγερόκορμα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, σκιερούς διαδρόμους με μπαμπού και τόσα άλλα… ξεδιπλώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας!

20190511_140712

Σε μια καταπράσινη έκταση 1.860 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο, η φύση είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια»! Η ματιά «αγκαλιάζει» τρυφερά τα λουλούδια που λικνίζονται από το ανοιξιάτικο αεράκι, ενώ στον αέρα οι ευωδιές των τριαντάφυλλων του ροδώνα μπερδεύονται γλυκά με τη μυρωδιά της ρίγανης, της μέντας και του ανθισμένου θυμαριού…

Πολύ γρήγορα θα το νιώσετε με όλες τις αισθήσεις σας γιατί τον αποκαλούν «Κήπο των απολαύσεων»! Ειδικές ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών, γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά, σας κατατοπίζουν για τα είδη των φυτών που συναντάτε, έτσι ώστε εκτός από την περιπλάνηση σ’ έναν καταπράσινο «παράδεισο», θα φύγετε από εδώ πιο πλούσιοι και σε γνώση…

20190511_135345

Στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται από την Ελληνική Μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη! Για παράδειγμα, καλλιεργείται η Δάφνη (Laurus nobilis), η οποία ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο Κισσός (Hedera helix), αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο, ο Νάρθηκας (Ferula communis), στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους.

Εδώ φύεται και το Κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, αλλά και η Άκανθος (Acanthus spp.), της οποίας τα φύλλα εικάζεται ότι ενέπνευσαν τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από Παλιούρι (Paliurus aculeatus) το οποίο καλλιεργείται στον κήπο αυτό, όπως επίσης και ο Κρίνος (Lilium candidum) που η Παναγία πήρε από τον Άγγελο, σταλμένο από τον Θεό, όπως αναφέρει η χριστιανική θρησκεία.

20190511_135206

Συνεχίζετε την περιπλάνησή σας στον Ανθώνα, πλημμυρισμένο από καλλωπιστικά κυρίως φυτά σε 15 μεγάλα παρτέρια, αναρριχητικά φυτά, αρωματικά βότανα, μα πάνω από όλα με πανέμορφες τριανταφυλλιές σε απίστευτα χρώματα και μεθυστικές ευωδιές. Πάνω από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς στολίζουν τον ροδώνα και μαγεύουν!

Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κήπου, που αλλάζει χρώματα κι αρώματα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Από τα παρτέρια που φιλοξενούν πολυετή είδη εντυπωσιάζει εκείνο με τις παιώνιες (Paeonia spp.), όπως και το γειτονικό παρτέρι με τις ίριδες (Iris spp.).

20190511_135328

Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως οι νερόκρινοι και η Lemna minor (Φακή του νερού).

Στον Ανθώνα υπάρχουν συνολικά 25 λίμνες, που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή από τη μία στην άλλη.

Μη χάσετε: «τη λίμνη με τα βήματα». Αξίζει, ακόμη, να προσέξετε τα τρία μεγάλα παρτέρια που φιλοξενούν τρεις διαφορετικές ποικιλίες κάννας σε χρώματα κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί.

20190511_140724

Περνώντας ανάμεσα από το διάδρομο με τα μπαμπού, οι αχτίδες του ήλιου μόλις που καταφέρνουν να διαπεράσουν τα ντελικάτα τους φυλλώματα. Στο τμήμα του κήπου με τα Οικονομικά φυτά καλλιεργούνται είδη που προσφέρουν διάφορα προϊόντα στον άνθρωπο (όπως φρούτα, λαχανικά, ξυλεία, ίνες, βαφές, ρητίνες, αρώματα…). Ένα από τα ομορφότερα σημεία του κήπου είναι η λίμνη με τον λωτό των Αιγυπτίων, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με λωτό ούτε με την Αίγυπτο, αφού κατάγεται από την τροπική Ασία.

Στα Φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται ποικιλίες από βότανα και φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών  παθήσεων (π.χ. δίκταμος Κρήτης, μανδραγόρας, βάλσαμο, λουϊζα, φασκομηλιά, μαντζουράνα, δενδρολίβανο,  τζίντζερ, λεβάντα, αλόη, βαλεριανή, αγγελική κ.ά.). Στο Θερμοκήπιο και το Φυτώριο καλλιεργούνται φυτά που έχουν ανάγκη από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως αυτά των υγρών τροπικών δασών (π.χ. ζαχαροκάλαμα, πιπέρι, «Μη μου άπτου» κ.ά.), αλλά και φυτά που απειλούνται από εξαφάνιση. Υπάρχουν, επίσης, πολλά εντυπωσιακά είδη κάκτων.

20190511_135649

Στα δεξιά από την κύρια είσοδο του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου βρίσκεται ο Δενδρώνας, που αποτελείται από 6 τομείς και είναι στολισμένος με εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους της Γης (Μεσόγειος, Ασία, Αφρική, Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, Ωκεανία). Ευκάλυπτοι (Eucalyptus spp.), ελιές, ακακίες, κέδροι του Άτλαντα (Cedrus libani subsp. atlantica), αγριοκαστανιές, δρυς, φοίνικες του Θεοφράτου, σινική γλεδισχία (Gleditchia sinensis) και η ιαπωνική καλλίκαρπος (Callicarpa arborea και Callicarpa japonica) είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που ομορφαίνουν με την παρουσία τους το Βοτανικό Κήπο.

20190511_135046

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες και είναι ενταγμένες στο δίκτυο «NATURA 2000». Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης των Βοτανικών Κήπων BGCI.

Αν κουραστείτε από το περπάτημα, σε όλα τα μονοπάτια του κατάφυτου βοτανικού κήπου θα βρείτε παγκάκια για να ξαποστάσετε κάτω από τη σκιά των δέντρων και με μοναδικό ήχο το κελάηδημα των πουλιών…

gallery_15.jpg

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση και το περπάτημα, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα είδη δέντρων και φυτών που υπάρχουν στον κόσμο. Για τα παιδιά είναι ένας αληθινός «παράδεισος» για να τρέξουν ελεύθερα μέσα στη φύση, αλλά και να μάθουν να αναγνωρίζουν (τα μεγαλύτερα από αυτά) κάποια είδη δέντρων και φυτών. Φεύγοντας από την περιήγησή σας σε τούτο τον ξεχωριστό κήπο, αναμφίβολα θα νιώθετε πιο πλούσιοι σε ευεξία, συναισθήματα, γνώση…

Πού βρίσκεται: Ιερά Οδός 403, στην περιοχή Χαϊδαρίου (8 χλμ. από Αθήνα).

Ώρες λειτουργίας του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου:

Kαθημερινά από 08:00-14:00

Σάββατο και Κυριακή: από 10:00-15:00

Ο Κήπος παραμένει κλειστός κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, την Καθαρά Δευτέρα, την Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά και το καλοκαίρι από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.

Πληροφορίες: τηλ.: 210-5811557

Πρόσβαση:
Με τα λεωφορεία Α16 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα), 812 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Χαϊδάρι), Β16 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα), Γ16 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Ασπρόπυργος), 811 (Μετρό Αιγάλεω – Χαϊδάρι), 866 (Σταθμός Μετρό Αιγάλεω – Ασπρόπυργος), Επίσης, τα λεωφορεία 801, 845 και Χ63.

Η πρόσβαση των λεωφορείων γίνεται από Ιερά Οδό (Στάση Διομήδειος)  ή από Λεωφόρο Αθηνών (Στάση Ψυχιατρείο).

Είσοδος: Ελεύθερη

Botanical Garden: Athens’ Overlooked Treasure

http://www.athensattica.gr/

Κράτα το

Advertisement

39 comments on “Botanical Garden: Athens’ Overlooked Treasure

 1. Πολύ ωραία ξενάγηση στον τόπο και στα φυτά! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, Έφη, αγαπημένη! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΩΔΙΑΣΤΉ! ❤

  Liked by 3 people

 2. Εξαιρετικό κείμενο με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες… ευχαριστούμε! 🙂
  Ένα ξανθό λουλούδι που πόζαρε χαμογελώντας, μου έκλεψε την καρδιά! 😉

  Πολλά τα λίγο πιο ηλιόλουστα ΑΦιλάκια μου! 🙂

  Liked by 3 people

  • Σε ευχαριστώ μαγισσούλα μου !! Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος τον κήπο ειδικά τώρα που είναι όλα ανθισμένα!! Ήταν γρήγορη η βόλτα μου αυτή τη φορά και δεν μετέφερα όλη του την ομορφιά!!

   Καλό μεσημέρι ψυχή μου και χίλια φιλιά!!!!

   Liked by 1 person

 3. Pingback: Botanical Garden: Athens’ Overlooked Treasure – worldtraveller70

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s