΄Εφιππο Πόλο Κορνογουάλη Watergate Bay …..το «άθλημα των βασιλιάδων»

GWR Polo On The Beach

26 June – 28 June

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 
Στο Watergate Bay, το βραβευμένο GWR Polo on the Beach,  έρχεται για τρεις ημέρες και  για ένατη χρονιά.Το θέαμα έχει προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο από το 2007 για να παρακολουθήσουν ένα άθλημα της παγκόσμιας κλάσης Polo και  ιππασίας!

Το πόλο είναι το παλαιότερο άθλημα  με μπάλα και μπαστούνι, όπως επίσης είναι το παλαιότερο – πολλοί φυσικά διαφωνούν με αυτό – και το πιο ενθουσιώδες από όλα τα ιππικά αθλήματα.

 

Το όνομα του προέρχεται από το Θιβετιανό pulu, που είναι το υλικό από το οποίο φτιάχτηκε για

πρώτη φορά η μπάλα του πόλο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς με ακρίβεια από που προέρχεται το ιππικό αυτό άθλημα. Μία από τις πιο πρόσφατες αναφορές συνδέουν το έφιππο πόλο με τον Δαρείο, τον βασιλιά της Περσίας. Από εκεί εξαπλώθηκε η φήμη του αθλήματος στην Κωνσταντινούπολη και τελικά στη Κίνα και την Ιαπωνία.

Εισβολείς έφεραν το άθλημα στην Ινδία, όπου κατά τα μέσα του 19ου αιώνα το ανακάλυψαν Βρετανοί κτηματίες και αξιωματικοί του ιππικού.

Τα πρώτα του χρόνια

Το 1989 οι Βρετανοί οργάνωσαν το πρώτο πόλο κλαμπ στο Silchar, κοντά στο Manipur και δημιούργησαν και τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Οι σημερινοί κανονισμοί, παρά το γεγονός ότι έχουν τη βάση τους σε αυτούς, άλλαξαν πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο. Οι πρώτες ομάδες αποτελούνταν από εννιά άνδρες, οι οποίοι ίππευαν μικρά πόνι από το Manipur με ύψος 12 παλαμών (hands).

Με την αυγή του αιώνα το όριο ύψους των πόνι ανέβηκε στις 14.2 παλάμες, που είναι και το όριο μεταξύ των πόνι και των αλόγων.

Μετά και το 1919 τα όρια ύψους καταργήθηκαν και σήμερα τα πόνι μπορούν να παίζουν πόλο επιτυχώς όσο μεγαλόσωμα και αν είναι. Μερικά φτάνουν ακόμη τις 16 ή και περισσότερες παλάμες.

Και όσο τα πόνι μεγάλωναν, τόσο μίκραιναν οι ομάδες, ώσπου έφθασαν στο σημερινό αριθμό των τριών παικτών σε μία ομάδα.

Το πόλο έμεινε το άθλημα των Βρετανών μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν «πέθανε» το πόλο στο Λονδίνο. Αργότερα άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αγγλία, την Ιρλανδία, τις Η.Π.Α και την Αργεντινή.

Πώς παίζεις πόλο?

Το έφιππο πόλο δεν είναι πολύ αντίθετο από το χόκεϊ, μόνο που παίζεται πάνω σε άλογο. Σκοπός του είναι να πετύχει κάποιος γκολ στο τέρμα σε μία μεγάλη αρένα των 300 γιαρδών, περίπου 275 μέτρων μήκους, που αντιστοιχεί σε δυο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Και όλα αυτά γίνονται με ένα μπαστούνι από μπαμπού που ονομάζεται «Mallet». Το παιχνίδι χωρίζεται σε περιόδους των εφτάμισι λεπτών, που ονομάζονται στη διεθνή ορολογία του πόλο «Chukkers». Τα περισσότερα παιχνίδια διαρκούν 4 «Chukkers», ενώ οι μεγάλοι διεθνείς αγώνες διαρκούν έξι ή οχτώ «Chukkers».

To πόλο έγινε γνωστό πολύ γρήγορα στη Βόρειο Αμερική και εξακολουθεί να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

Τι είναι το handicap?

Μία από τις πιο μεγάλες καινοτομίες των Αμερικάνων στο έφιππο πόλο ήταν το σύστημα «handicap» για τους παίκτες, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1876 από τον H.L. Herbert. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αρχάριοι παίκτες έχαναν από πολύ πιο έμπειρους παίκτες. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, στον κάθε παίκτη δίνεται ένας αριθμός handicap, ο οποίος αντιστοιχεί στον αριθμό των γκολ που είναι ικανός να πετύχει ο παίκτης σε έναν αγώνα (οι αριθμοί των handicap διαφέρουν από χώρα σε χώρα). Με αυτά τα handicap μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τους καλούς και έμπειρους παίκτες από τους νέους και άπειρους. Η βαθμίδα του handicap ξεκινάει από –1 (-2 στην Αγγλία) (το χειρότερο) και φτάνει στο 10 (το καλύτερο).

Πόνι… το σημαντικότερο στο πόλο

Αν ρωτήσετε κάποιον παίκτη του πόλο ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο πόλο, σίγουρα θα σου απαντήσει ότι είναι το άλογο – πόνι. Σε ένα παιχνίδι με πολλά γκολ, ένας παίκτης μπορεί να ιππεύσει έξι ή περισσότερα πόνι, το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των chukkers (περιόδων). Αυτά τα πόνι πρέπει να είναι γρήγορα, επιδέξια και πάντα σε φόρμα. Πρέπει να μπορούν να στρίβουν αμέσως, να σταματούν αμέσως και στη στιγμή. Η ιππική δεξιοτεχνία, αν και δεν χρησιμοποιείται στην προπόνηση των πόνι του πόλο, βοηθάει σίγουρα στο να μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις χωρίς να χτυπούν ή να έχουν τραβήγματα στα πόδια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά ατυχήματα των πόνι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μερικά από τα πόνι δείχνουν ότι διασκεδάζουν και ξέρουν τι ακριβώς περιμένουν οι ιππείς από αυτά.

Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες ιππεύουν συνήθως Αργεντίνικα πόνι, που θεωρούνται τα καλύτερα για το παιχνίδι του πόλο.

Στην Ελλάδα…

Στην Ελλάδα παλαιότερα υπήρχαν κάποιοι λίγοι αθλητές πόλο και κάποιοι ακόμη λιγότεροι όμιλοι που καλλιεργούσαν το πόλο. Αγώνες πόλο έχουν διεξαχθεί και στον Ιππικό Όμιλο Μεσογείων, αλλά και παλαιότερα – ακόμη και διεθνείς – στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππασίας Αθηνών. Όμως με την πάροδο των χρόνων άρχισε να φθίνει, αφού δεν υπάρχουν και εγκαταστάσεις για αγώνες.

https://www.visitcornwall.com/

http://www.horsesport.gr/

 

Leave a comment