Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη τόσο στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και στους συγγενείς-φροντιστές τους.

Είναι η μόνη ίσως νόσος που προσβάλλει συγχρόνως αλλά και με διαφορετικό τρόπο δυο άτομα: τον ασθενή και τον περιθάλποντα.
Η Νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μνήμης, της σκέψης και την αλλαγή της συμπεριφοράς και είναι η πιο κοινή μορφή ασθένειας με άνοια. Από τη νόσο αυτή πάσχουν περίπου 3.5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Η νόσος εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες από 40 εώς 50 ετών. Άλλα αίτια μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η τοξικότητα από φάρμακα κ.τ.λ. Συχνά αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα.

Πρόκειται για μια νόσο παρατεταμένη που έχει αρνητική επίδραση στο χαρακτήρα. ενώ το προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος είναι υψηλό. Δεν υπάρχει ειδική μέριμνα για ασθενείς με Ν.Alzheimer . αν χρειαστούν νοσηλεία και παρακολούθηση αυτή γίνεται σε ψυχιατρικές και ιδιωτικές κλινικές.

http://www.alzheimer-chania.gr/content/view/12/31/lang,el/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s