Δείξε μου το …πιατάκι σου … να σου πω ποιος είσαι

Τέντωμα χειλιού στην Αιθιοπία

Την ώρα που στη Δύση λογίζεται ακραία τροποποίηση σώματος, σε άλλα μέρη του πλανήτη το stretching των χειλιών μετρά χιλιάδες χρόνια στο ενεργητικό του. Στο Ιράν, το Σουδάν, ακόμα και σε συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, το τέντωμα των χειλιών παραήταν συχνό στα μέλη των αντίστοιχων φυλών, πρακτική που δεν έχει φυσικά εξαφανιστεί.

Το έθιμο του τρυπήματος των χειλιών για να μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και μεγάλο πιάτο είναι σήμερα κοινός τόπος σε φυλές της Αιθιοπίας: οι Mursi και οι Surma είναι περίφημοι για τα υπέροχα διακοσμημένα πήλινα πιάτα που προσαρμόζουν στα χείλη τους. Τα κορίτσια της φυλής των Mursi ξεκινούν σταδιακά τη διαδικασία τεντώματος των χειλιών τους από την ηλικία των 15-17 ετών, μέχρι να φτάσουν στο υπερβολικό μέγεθος που τα έχουμε συνηθίσει μέσα από τις αναπαραστάσεις των γυναικών της φυλής.

Και εδώ το τελετουργικό του ακραίου αυτού piercing των φυλών που κατοικούν στην κοιλάδα του ποταμού Omo συμβολίζει το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, ενώ σε κάποιες φυλές έχει να κάνει και με τη σήμανση της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκει η γυναίκα…

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/598621/ta-piercing-ton-fulon-tis-oikoumenis

Leave a comment