“With the gaze of the conqueror: Athens of Occupation in the photographic collection of Byron Mitos”

.

“With the gaze of the conqueror: Athens of Occupation in the photographic collection of Byron Mitos”  to be held  in Fetichie Mosque, in the archaeological site of the Roman Forum of Athens.

The exhibition is held in collaboration with the Museum of Byzantine Culture and with the support of the Ephorate of Antiquities of Athens.

Exhibition duration until 30 June 2019

photos Efi 2019

Πώς αποτύπωσαν την Αθήνα στην περίοδο της Κατοχής οι ίδιοι οι κατακτητές; Ποια θέματα επέλεγαν να απαθανατίσουν και από ποια απέστρεφαν το βλέμμα τους και γιατί; Τι κρύβεται πίσω από την ηρεμία των ερασιτεχνικών φωτογραφιών που κατέληξαν να κοσμούν τα προσωπικά λευκώματα των στρατιωτών και αξιωματικών του γερμανικού στρατού;

Σε αυτά και μια σειρά από άλλα ερωτήματα, αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη φωτογραφική παραγωγή της κατοχικής Αθήνας, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η περιοδική έκθεση :

«Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής στη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού .

Επαγγελματικές και ερασιτεχνικές φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), φωτίζουν τη φωτογραφική δραστηριότητα των Μονάδων Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ.

Εικ.2

Τα φωτογραφικά αυτά τεκμήρια συλλέχθηκαν συστηματικά από έναν Γερμανό στρατιώτη, που είχε υπηρετήσει στην Υγειονομική Υπηρεσία του γερμανικού στρατού στα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου!

Με την επιστροφή του στη Γερμανία, άρχισε την αναζήτηση φωτογραφικών τεκμηρίων από περιοχές στις οποίες βρέθηκε. Μετά το θάνατό του, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στην κόρη του, η οποία στη δεκαετία του 1980 πούλησε το τμήμα που αφορούσε την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερες από 3000 φωτογραφίες, στον Βύρωνα Μήτο.

Εικ.3

Η έκθεση «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής στη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου» πραγματοποιείται στο Φετιχιέ Tζαμί, (εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών), και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2019.

https://www.elculture.gr/

 

Κράτα το

2 comments on ““With the gaze of the conqueror: Athens of Occupation in the photographic collection of Byron Mitos”

Leave a comment