International Pole Championships 2018

Pole Dance: ‘Ενα παρεξηγημένο άθλημα

Με αφορμή τους αγώνες “2018 world pole dance championships in Tianjin” η παρακάτω ανάρτηση!!!

Ο χορός σε στύλο κάθε άλλο παρά εύκολο θεωρείται ως άθλημα, αφού απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, αίσθηση συγχρονισμού, εξαιρετικό μυϊκό σύστημα και χορευτικές ικανότητες.

  Η ιστορία του Pole Dancing ξεκινάει πριν από 2 χιλιάδες χρόνια με γυναίκες που χόρευαν για γυναίκες, σε ένα Ινδικό άθλημα που ονομαζόταν Mallakhamb, στο Κινέζικο Pole καθώς επίσης και σε χορογραφίες σε στύλους σε διάφορα τσίρκα και προσφάτως σε “Gentleman’s Clubs”.

H Sheila Kellev, στο βιβλίο της “The S Factor” γράφει: «Αν και η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή, είναι σίγουρο ότι τα αισθησιακά χορευτικά εκείνης της εποχής δεν γίνονταν για να ευχαριστήσουν τους άνδρες αλλά σαν έκφραση της γυναικείας δύναμης και για να αυξήσουν την γονιμότητα τους. Στους αρχαίους μητριαρχικούς πολιτισμούς, ο χορός προοριζόταν από γυναίκες προς γυναίκες.» Το Mallakhamb Pole, καθώς και το Κινέζικο Pole, ήταν κατά κύριο λόγο ανδρικά αθλήματα.

Παρόλο που μοιάζουν το Mallakhamb Pole με το Κινέζικο Pole, είναι αρκετά διαφορετικά από τον Δυτικό Pole. Ο Mallakhamb Pole είναι φτιαγμένος απο ξύλο, είναι φαρδύτερος σε διάμετρο και έχει μια ξύλινη στρόγγυλη κορυφή. Ο Κινέζικος Pole εκτελείται συνήθως σε δύο στύλους ύψους 6 μέτρων. Οι άνδρες λόγω της δύναμης τους μπορούν και μεταπηδούν από στύλο σε στύλο και εκτελούν πολλές κινήσεις που “αψηφούν” την βαρύτητα.

Η ιστορία του Pole dancing στην δύση είναι πολύ διαφορετική από αυτή του Ινδικού Mallakhamb. Το δυτικό Pole dancing πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1920 στην ακμή της Αμερικάνικης “κατάθλιψης” εκείνης της εποχής.

Οι θίασοι πήγαιναν από πόλη σε πόλη διασκεδάζοντας τα πλήθη. Μέρος των θιάσων περιλάμβανε διάφορες εμφανίσεις σε μικρές σκηνές που υπήρχαν γύρω από την κεντρική σκηνή. Σε μια από αυτές υπήρχαν γυναίκες που χόρευαν επιδεικτικά σε μια μικρή σκηνή μπροστά σε πλήθη “ενθουσιασμένων” ανδρών. Η σκηνή του Pole έγινε γνωστή ως Dance Pole (Χορός σε στύλο) όπως και σήμερα είναι γνωστό.

Το Pole dancing άρχισε να εμφανίζεται από τις σκηνές εκείνες σε διάφορα μπαρ την δεκαετία των ’50. Αργότερα στην δεκαετία των ’80 οι στριπτιζερς ασπάστικαν το Pole dancing και έγινε δημοφιλές στον Καναδά και μετέπειτα στις Η.Π.Α. Μετά το 1990, η Fawnia Mondey Dietrich, ξεκίνησε να διδάσκει το Pole dancing σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα. Παρουσίασε το πρώτο DVD εκμάθησης της τέχνης του Pole dancing ως αθλητική και χορευτική δραστηριότητα.

 Η δημοτικότητα του ως ενασχόληση και τρόπος διασκέδασης αυξάνεται διαρκώς και στον ελληνικό χώρο καθώς γυμναστική και χορός ενώνονται δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ολο και περισσότερες σχολές βάζουν στο πρόγραμμα τους το συγκεκριμένο άθλημα. Η σχολή «Galatea The Art of Dancing» από το Σεπτέμβριο του 2014 εντάσσει το pole dance  στο εβδομαδιαίο της πρόγραμμα με τη συνεργασίας μίας επαγγελματίας pole dance instructor!

Πηγή: http://www.poleart.gr/
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=433321

6 comments on “International Pole Championships 2018

  • Καλώς το !!! Έχω μια συνάδελφο που η κόρη της ζήτησε να ασχοληθεί με αυτό…

   Έπαθε εγκεφαλικό η κοπέλα θεωρώντας ότι η κόρη της επιλέγει κάτι τρομερά ανήθικο…

   Πηγαίνοντας στη σχολή και μιλώντας με τους υπεύθυνους άλλαξε ριζικά γνώμη…..

   Και η κόρη της επίσης γιατί για να ακολουθήσεις κάτι τέτοιο προϋποθέτει σκληρή δουλειά, και πολλά παιδιά πηγαίνουν αλλά τα παρατάνε γρήγορα..

   Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!!!!!

   Liked by 1 person

 1. It is a little bit sad that in my country the pole dancing was known only as a “sport” from gentlemens club, and for many years was associated only with women. But it is really beautiful sport, requires extraordinary strength and the ability to maintain balance. Efi, have a nice day (here is raining…..:-/).

  Liked by 2 people

  • Είναι άθλημα θεαματικό μ’ αρέσει !! Έχω παρακολουθήσει πολλούς και πολλές αλλά όχι από κοντά!!

   Το λατρεμένο μου όμως είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ!!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s