Ο παράδεισος των γάτων ….

Ο παράδεισος των γάτων μπορεί να βρίσκεται σε έναν ακάλυπτο κάποιας πολυκατοικίας χαμένης κάπου σε μια μητρόπολη. Μπορεί ακόμα να είναι η αυλή ενός υπό κατάληψη νεοκλασικού (για κάποιο λόγο οι γάτες εκτιμούν πολύ αυτό τον αρχιτεκτονικό ρυθμό).

20180511_084505
Φωτο Efi 2018

Μπορεί να είναι μια αποθήκη σε κάποια προβλήτα, ή ένα υπόστεγο στην ψαραγορά. Με λίγα λόγια ο παράδεισος των γάτων μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Στις σελίδες αυτής της ανθολογίας πάντως σίγουρα βρίσκεται ο παράδεισος (ή μια γερή δόση αυτού) για κάθε γατοβιβλιόφιλο.

Η Γιούλη Τσίρου επιλέγει και ανθολογεί έντεκα ιστορίες αγαπημένων και κλασικών συγγραφέων. Από τον Πόε ως τον Ροΐδη, διαφορετικές ιστορίες με μόνο κοινό στοιχείο τους τετράποδους χνουδωτούς πρωταγωνιστές.

Μέσα από αυτές τις σελίδες λοιπόν αναδεικνύεται η συμπεριφορά αυτών των αξιαγάπητων αλλά ταυτόχρονα ανυπόφορων τετράποδων, όπως εξαιρετικά γράφει και ο Κίπλινγκ στην ιστορία του: «Εγώ δεν είμαι ούτε φίλος ούτε δούλος. Εγώ είμαι η Γάτα που πορεύεται μοναχιά της…»

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και γάτες είναι πάντα ιδιαίτερες, καθώς κάθε γάτα θεωρεί τoν εαυτό της ιδιοκτήτρια της στέγης που μοιράζεται με τους ανθρώπους. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται η γάτα είναι ένα αυτόνομο ζώο που δεν δέχεται να μπει σε καμία άλλη νόρμα
πέραν αυτής της αυτοδιάθεσης.

Έτσι λοιπόν και μέσα σε αυτή την ανθολογία θα ανακαλύψουμε σχέσεις ανάμεσα στα δύο διαφορετικά είδη (ίσως και κάπως πιο εξανθρωπισμένες σε ορισμένες περιπτώσεις) που ωστόσο θα μπορούσαν αν είναι και ανάμεσα στο ίδιο είδος.

 

 

https://www.goodreads.com/book/show/33300845

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s