Μagna Κarta – Ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών

Πέρασαν 803 χρόνια από την πρώτη επίσημη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν ο Άγγλος βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμονας, υφιστάμενος την μεγάλη πίεση των ευγενών, του κλήρου και της τάξης των αγροτών και των εμπόρων, αναγκάστηκε να παραχωρήσει δικαιώματα, υπογράφοντας στις 15 Ιουνίου του 1215 την περίφημη «Magna Karta» στο Ρουνιμέντε του Ουίνδσορ, το κείμενο δηλαδή που του είχε προταθεί από τις υπο εξέγερση πιο πάνω κοινωνικές τάξεις.

Ο πρώτος αυτός συνταγματικός χάρτης ήταν γραμμένος στα λατινικά και για αυτό έφερε το όνομα «Magna Karta» (δηλαδή Μεγάλος Χάρτης).

Σήμερα που με την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας με την ταυτόχρονη ανάδυση στον κοινωνικό ορίζοντα, μιας νέας κυνικής και αδίστακτης οικονομικής θεολογίας – η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την βελτιστοποίηση του κέρδους και την ισοπέδωση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος που αντιτάσσεται σ΄ αυτήν – ποδοπατούνται βάναυσα μέσα από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την κατάρρευση του με πολύ αίμα κατακτημένου κοινωνικού κράτους, όλες οι κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ όλοι οι πολίτες να είμαστε σε εγρήγορση και να πολεμήσουμε με κάθε πρόσφορο όπλο, κάθε νέα ύπουλης μορφής, κοινωνική καταπίεση και τυραννία.

Γιατί μια κοινωνία – πέρα από την προφανή απαράδεκτη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – που στηρίζεται στην κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία, δεν μπορεί ποτέ να προοδεύσει και να ευδοκιμήσει κοινωνικά και πολιτικά. Το μόνο που επιτυγχάνει έτσι, είναι να προετοιμάζει μια καλή κοινωνική εξέγερση. Απαράβατος όρος της ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των λαών, είναι η διασφάλιση των κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Και για τους εφησυχασμένους, θα θυμίσουμε τα λόγια του μεγάλου κοινωνικού διανοητή και θεατρικού συγγραφέα γερμανού – τι ειρωνεία, σήμερα που η Γερμανία προωθεί δομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα οικοδομήσουν ένα νέο Μεσαίωνα – Μπέρτολτ Μπρέχτ, που με νόημα λένε :

«Για το αν δεν υπάρχει κρέας στο σπίτι, η μάχη δεν θα δοθεί στην κουζίνα».

Πάνος N. Αβραμόπουλος

 

images

Magna Carta, English Great Charter, charter of English liberties granted by King John on June 15, 1215, under threat of civil war and reissued with alterations in 1216, 1217, and 1225. By declaring the sovereign to be subject to the rule of law and documenting the liberties held by “free men,” the Magna Carta would provide the foundation for individual rights in Anglo-American jurisprudence.

 

 

.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s